Vänsterpartiets hårda krav på Stefan Löfven

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Stefan Mattsson

Stefan Löfven kan vänta sig en stenhård match i höst om hur pengarna ska fördelas.

Vänsterpartiet dömer ut regeringens arbete hittills - och kräver ett stopp på "skattesänkarmentaliteten".

– Har man satt upp ett mål så måste man våga investera. Jag tycker inte att man ser tillräckligt av det i dag, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson.

Att sitta med vid förhandlingsbordet har varit ett tydligt krav från Vänsterpartiet för att kunna stödja regeringens framtida budgetar. Nu laddar partiet inför höstens förhandlingar - och filar på en stenhård kravlista till statsminister Stefan Löfven (S).

– Det som skiljer oss från de andra oppositionspartierna är att borgerligheten och Sverigedemokraterna vill sabotera, skjuta ner och helst förnedra regeringen. Vi vill att den ska driva vänsterpolitik, säger partiledare Jonas Sjöstedt.

Måste våga investera

Målet är att få igenom förslag som pressar ner arbetslösheten och samtidigt ger tillskott till välfärden. Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson är inte nöjd med regeringens arbete för att kunna nå lägst arbetslöshet i EU 2020.

– Har man satt upp ett mål så måste man våga investera. Jag tycker inte att man ser tillräckligt av det i dag, säger hon.

– Vi har en järnväg som inte fungerar, vi behöver satsa mer på kollektivtrafiken och vi behöver fler anställda i välfärden.

Ulla Andersson vill bland annat se skattehöjningar som syftar till att de som har mest ska bidra mer till samhället.

Hon lyfter särskilt fram:

* En utökad kapitalbeskattning.

* Höjning av inkomstskatten för personer som tjänar över 30 000 kronor i månaden.

* En avtrappning av ränteavdraget.

Dags att göra upp med skattesänkningen

– Ska vi gynna de med mycket kapital eller se till att våra barn får en bra uppväxt? Det är dags att göra upp med skattesänkarmentaliteten som vi haft en lång tid nu, säger hon.

Är det ett krav?

– Ja, för oss är det viktigt att utjämna inkomstskillnaderna.  Vi tycker det är rimligt att ha skatt efter bärkraft.

Stefan Löfven vill inte sänka ränteavdraget. Hur ser du på det?

– Jag tycker att man har politiskt ansvar att använda de verktyg som finns. Att se att det finns andra behov som är viktigare än att subventionera privat skuldsättning.

Miljöpartiet har misslyckats i miljöfrågorna

Jonas Sjöstedt ger även en känga till Miljöpartiet - som han menar har blivit mer av ett liberalt mittenparti som inte får igenom sin miljöpolitik.

– Det är uppenbart att Miljöpartiet har svårt att få gehör för viktiga grundfrågor. Vattenfall och kolgruvorna är kanske den största. Hade vi varit en del i regeringen hade man haft en allierad kraft i de stora klimatfrågorna, säger han.

Vilka frågor kommer ni inte vika er i?

– Grunden för hela budgetförhandlingen är frågan om vinster i välfärden. Allt tyder på att det arbetet rullar på och ska genomföras som planerat. Det är själva fundamentet i budgetförhandlingen.

Publicerad: