Värmeböljan slår till mot Europa - flera nya rekord

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-07-03

Det är inte bara i Sverige vi har det hett. I flera länder i Europa är det rekordvärme och det väntas flera nya värmerekord. I Frankrike väntas Sahara-temperaturer i början av nästa vecka, skriver danska Ekstrabladet.

Storbritannien:

England har i onsdags haft den varmaste dagen i juli någonsin sedan de började mäta i början av 1800-talet. Hela 36,7 grader uppmättes på Heathrow flygplats. I den traditionella Wimbledon turneringen uppmättes 34 grader, vilket innebar det det var den hetaste dagen i turneringens historia. Flera spelare klagade också högt om värmen.

Frankrike:

Även Frankrike har rekordvärme i veckan. Planerar du att åka dit så kan det vara en bättre idé att åka till strandparadiset St Tropez än att åka på en stadssemester i Paris. I Paris visade nämligen termometern 39,7 grader i onsdags, vilket är den högsta uppmätta temperaturen i juli sedan 1947. Värmen har bland annat lett till flera bränder i staden efter elektriska kortslutningar dessutom har tågtrafiken till och från Paris haft förseningar då skenorna varit överhettade. Och det blir bara varmare. På tisdag finns det möjlighet till Sahara-temperaturer med så mycket som 42 grader i sydvästra Frankrike.

Nederländerna:

I Nederländerna väntas en het helg. I onsdags var det 27 grader och på lördag kan det bli betydligt mer än 30 grader. Därför har landet redan vidtagit en del försiktighetsåtgärder och börjat informera folket om hur man bäst handskas med värmen. Detta kommer att hjälpa bland annat äldre och handikappade. På söndag får Nederländerna en liten paus från värmen med "bara" 25 grader, men därefter väntas värmen stiga igen.

Spanien och Portugal:

I juni var det den varmaste dagen i Madrid på 95 år, då termometern kröp upp till nästan 40 grader. Även i grannlandet Portugal har det varit rekordvarmt. Det har nämligen varit den varmaste och torraste junimånaden på 12 år. Det är anledningen till att mer än 9700 brandmän, 2000 brandbilar och 45 flygplan står redo om det skulle uppstå några skogsbränder.

Tyskland:

I dag finns det möjlighet att Tyskland slår alla värmerekord. Det tidigare rekordet är 40,2 grader, som uppmätts fyra gånger i historien. Men i dag kan även det rekordet bli historia. På den övre delen av Rhen förväntas temperaturerna stiga till 40 grader. Och i morgon kan också temperaturerna i Rheinland-Pfalz och Saarland nå mer än 40 grader. Men om rekordet kommer slås är ännu inte säkert, det återstå att se under dagen.

Följ ämnen i artikeln