Statsvetaren efter Löfvens besked: ”Undviker att öka konflikten”

Publicerad 2017-07-27

Stefan Löfven ombildar regeringen som svar på Alliansens krav på tre ministrars avgång.

– Han väljer ett alternativ där han försöker minimera problemen och kompromissa, säger statsvetare Torbjörn Larsson.

Stefan Löfven ombildar sin regering, infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman får lämna sina poster. Samtidigt blir Peter Hultqvist kvar som försvarsminister.

Torbjörn Larsson, statsvetare vid Stockholms universitet, har följt Löfvens presskonferens.

– Han har valt att inte öka konflikten för dramatiskt, utan väljer ett alternativ där han försöker minimera problemen och kompromissa. Han låter två ministrar gå men behåller försvarsminister Hultqvist.

Upp till Alliansen att agera

Efter Löfvens besked så är det nu upp till Alliansen att ta ställning till om de två ministrarnas avgång räcker.

Vad händer nu?

– Nu kvarstår att se vad de borgerliga partierna gör, om deras svar dröjer så kan det vara att de går med på den här lösningen. Om de inte godtar Löfvens förslag utan vill gå vidare med misstroendevotum mot Hulqvist så kommer det svaret komma ganska snart, säger Torbjörn Larsson.

Blir det svårt för Alliansen att backa från Hultqvist avgång?

– De borgliga partierna har fått visa styrka, de har gått ut hårt och det kan ses som en svaghet om de backar. Därför tror jag det blir svårt.

Löfven föreslår Ygeman som gruppledare, var det väntat?

– Jag tror Löfven är nöjd med Ygeman och vill behålla honom i partiet, jag tror inte att det är kört för honom. Anna Johansson däremot är mer tveksamt till eftersom hon ändå har haft ett ansvar i den skandalen.

”Gemene man är trött på taktiskt spel”

Nils Gustafsson, statsvetare vid Lunds universitet ser precis som Torbjörn Larsson att Löfven kompromissar.

– Man börjar att slåss och ser vad som händer, det är lite så som det varit nu. Stefan Löfven låter några ministrar gå och hoppas på att oppositionen kompromissar men det är svårt för Alliansen att backa nu. Den vanliga väljaren är trött på taktiska spel och anser att det här får de sköta själva.

Vad händer nu?

– Det vet man inte, jag tror inte oppositionen har en klar strategi heller för alla utfall. Driver de vidare att Hultqvist ska avgå så ska Riksdagen kallas till extra sammanträde.

När tror du Alliansens besked kommer?

– Ebba Busch Thor till exempel har ju redan gått ut med att hon vill ha Hultqvist avgång. När Alliansen kommer ge ett samlat besked vet man inte, de kan hålla oss på halster eller agera snabbt. Båda taktikerna kan vara för och nackdelar till, säger Nils Gustafsson.

Misstroendevotum mot tre ministrar

I går gav Alliansen besked om att de kräver att infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist avgår. Kort därefter gick Sverigedemokraterna ut och sa att de stödde Alliansens misstroendevotum.

Vänsterpartiet i sin tur kräver Anna Johanssons avgång men har också KU-anmält Alliansen. Även Socialdemokraterna har KU-anmält Alliansen.