Nu kommer tvärtomvädret: Varmare i norr än i söder

Uppdaterad 2021-06-01 | Publicerad 2021-05-31

Denna vecka är vädret upp och ner – i alla fall om man jämför med den senaste tidens temperaturer.

I norr blir det som varmast, samtidigt som södra Sverige får lägre temperaturer och enstaka skurar.

– Framför allt på torsdagen kommer det vara betydligt varmare i norr än söder, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

I går slogs årets värmerekord. Hela 28,5 grader varmt var det i Östmark i Värmland. Nu ser det ut som att temperaturen kommer sjunka i stora delar av landet.

Letar man sig däremot uppåt i landet kommer en glad överraskning för alla norrbottningar. I Norrbotten kan temperaturen landa på hela 25 grader på onsdagen.

– I Norrbotten och upp mot finska gränsen kommer det vara mellan 20 till 25 grader varmt. På torsdagen kan det bli varmt i östra delarna av Lappland också, säger Sjöstrand.

Värmen ser ut att hålla i sig framåt helgen.

Finvädret kommer till de norra delarna av landet.

Kallare i söder

I de södra och mellersta delarna, samt i södra Norrland, kommer temperaturen vara lägre.

– Det kommer vara typiskt sommarväder där solen får sällskap av moln, framför allt på dagarna. I söder kommer det vara en del moln på dagarna, sedan kommer det vara sol på kvällarna. Allmänt kommer temperaturen ligga på 15 till 20 grader, säger han.

Som det ser ut nu kommer det växlande vädret att hålla i sig över veckan, med sol framför allt tidigt på dagarna och på kvällarna.

– Det kommer vara allmänt uppehåll. I söder, från Stockholmstrakterna och neråt, kan det komma enstaka molnskurar från måndagen, säger Sjöstrand, och fortsätter:

– På torsdagen och fredagen kommer en del regnskurar att leta sig mot Västkusten.

Även i helgen ser det i nuläget ut som att det kommer vara växlande sol och molnighet, med en temperatur på omkring 20 grader i stora delar av landet.

Följ ämnen i artikeln