Tusentals i vild flykt när jätteskrapa började skaka

Publicerad 2021-05-19

Plötsligt började jätteskrapan vaja fram och tillbaka.

Ingen vet varför.

Men alla sprang i panik.

Det är dramatiska bilder som sprids från Shenzhen i Kina. SEG Plaza, 300 meter hög, började utan förvarning vaja strax före klockan 14 på tisdagen.

En evakuering påbörjades och människor sprang i panik av rädsla att hela skrapan skulle rasa. Det tog ungefär 45 minuter att tömma alla 79 våningar och stänga den enorma byggnaden, skriver South China Morning Post.

Ingen ska ha skadats i dramatiken och skrapan slutade skaka. Nu försöker experterna komma underfund med vad som egentligen hände – och hur de ska undvika att det händer igen, skriver The Guardian.

”Efter att ha gått igenom och analyserat data på seismologisk aktivitet runt om i staden vet vi att det inte var någon jordbävning i Shenzhen i dag”, uppger myndigheterna i ett uttalande på den kinesiska plattformen Weibo.

Stort mysterium

Så inget verkar ha hänt under skrapan för att få den att vaja. Men experter har inte heller hittat något inne i skrapan.

Man uppger att man inte funnit några säkerhetsbrister i byggnadens konstruktion och inga delar av skrapan – varken i grunden eller fasaden – ska ha rämnat.

Ji Jialin hade lunchrast på sitt kontor på 14:e våningen när paniken plötsligt bröt ut i och kring byggnaden.

– Skakningarna kändes inte så kraftiga på 14:e våningen. Vi flydde allihop tillsammans med de andra via trapporna, säger hon till South China Morning Post.

Skrapan innehåller kontor och inhyser bland annat elektronikföretaget Shenzhen Electronics Group som gett byggnaden dess namn.

Det var inte omedelbart klarlagt hur Shenzhens myndigheter skulle handskas med det faktum att man står med en möjligtvis farlig 300 meter hög byggnad omgiven av andra skrapor, torg och stora trafikleder.

Några timmar efter de panikskapande skakningarna släppte man på trafiken kring skrapan igen. Men byggnaden hålls stängd på obestämd tid.

Flera husras i Kina

Shenzhen är en blomstrande storstad i södra Kina, nära Hongkong, med 12 miljoner invånare där flera av landets elektronikjättar har sina huvudkontor. Bland andra Huawei har sin företagsledning där.

Världens fjärde största skrapa, den 599 meter höga Ping An Finance Centre, ligger i Shenzhen.

Katastrofala kollapser av höga byggnader har inträffat flera gånger i Kina. I maj i fjol rasade ett femvåningshus i Quanzhou, som användes som karantänhotell under pandemin, på grund av bristfällig konstruktion. 29 människor dog i raset.

Under en jordbävning 2008 i provinsen Sichuan dog fler än 69 000 människor. Katastrofen drog igång en hetsig debatt om landets byggstandard, särskilt gällande skolor. Tusentals elever dog när deras skolbyggnader rasade under jordbävningen.

Följ ämnen i artikeln