Sköterska som vårdade Johnson slutar i protest

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-05-18

En av de intensivvårdssköterskor som vårdade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson när han var svårt covidsjuk har sagt sig upp sig i protest mot vad hon anser är regeringens usla behandling av vårdpersonal.

– Vi får inte den respekt eller den lön vi förtjänar. Jag är så trött på det. Så jag har lämnat in min avskedsansökan, säger sköterskan Jenny McGee i en tv-dokumentär som sänds i Channel 4 senare i maj och som The Guardian har tagit del av.

Enligt tidningen är det bland annat mot en mycket kritiserad löneökning på en procent för vårdanställda inom den offentliga sjukvården NHS, som McGee protesterar.

Tackade för sitt liv

Den politiska oppositionen i Storbritannien har kallat lönepåslaget "en förolämpning" mot de vårdarbetare som kämpat mot pandemin.

Jenny McGee, som är från Nya Zeeland, var en av två sköterskor som vårdade Boris Johnson i april förra året när han intensivvårdades på St Thomas Hospital i London efter att han insjuknat i covid-19.

– Det kunde gått åt båda håll, sade den brittiske premiärministern efter att han skrivits ut från sjukhuset.

Johnson berättade också att sköterskorna inte vek från hans sida och att han har NHS att tacka för sitt liv.

– Många sköterskor har känt att regeringen har varit obeslutsam, att det funnits många motstridiga budskap. Det har helt enkelt varit upprörande, säger Jenny McGee i dokumentären angående regeringens allmänna hantering av pandemin.

Åker till Karibien

Boris Johnsons kansli har inte direkt svarat på McGees kritik, men låter hälsa att "regeringen gör allt som står i dess makt för att stödja" NHS medarbetare.

St Thomas Hospital har å Jenny McGees vägnar släppt ett uttalande där hon säger att hon nu "ser fram emot att arbeta som sköterska i Karibien", innan hon vid slutet av året återvänder till Nya Zeeland på semester.

"Efter det tuffaste året i min sköterskekarriär lämnar jag NHS, men hoppas återvända i framtiden".