Efter kökaoset – snart fullsatt högskoleprov

Klara Stefansson/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2020-09-26

Den långa kön till anmälan för högskoleprovet har nu betats av. Arkivbild.

Efter fredagens kaosartade köer har nu drygt 21 000 personer anmält sig till högskoleprovet. Den sista fjärdedelen av platserna beräknas fyllas upp under helgen.

Sveriges förenade studentkårer är inte förvånade över de problem som uppstått.

När anmälan till höstens högskoleprov öppnade under fredagen blev belastningen på anmälningssajten för stor. Tiotusentals svenskar satt klistrade framför en maratonlång kö. Efter allt från tekniskt strul med betalning och fusk pausades kön vid 21-tiden, och återupptogs klockan 8 på lördagen.

En uppdatering av systemet gjordes – och vid lunchtid meddelade den nationella provsamordnaren Peter Honeth att "den långa kön är nu avverkad och klar". Väntetiden försvann och klockan 17.30 på fredagseftermiddagen hade 21 000 av 27 640 provplatser fyllts. Halmstad var den enda provort som var fulltecknad.

Mycket luft

Antalet könummer låg ett tag på närmare 80 000. Peter Honeth menar att kön var uppblåst, då många som varit inne på anmälningssajten varken ville eller fick anmäla sig på riktigt.

– Det visar sig att det var väldigt mycket luft i kön, säger han.

Många av dem som nu fått en plats loggade in på sidan redan på fredagsmorgonen, och flera av dem fick inte sin plats förrän ett dygn senare.

TT: Är det rimligt?

– Nej, det är väldigt lång tid. Jag förstår att folk har blivit väldigt frustrerade och upprörda, svarar Peter Honeth och poängterar att han räknat med långa väntetider – om än inte fullt så långa som ett dygn.

Sedan i fredags har UHR också identifierat 89 fuskare som genom sina "djupa datorkunskaper" tagit sig förbi kön. En säkerhetsuppdatering gjordes för att motverka detta. Utöver betalningsstrul och de väldigt långa väntetiderna anser Peter Honeth att systemet för anmälan "i stora drag" har fungerat bra.

På UHR:s Facebooksida är det andra tongångar. "Det här är under all kritik", skriver en person i en kommentar.

"Vilken superkatastrof. För 51 år sedan landade vi två människor på månen. Hur svårt kan det vara? Gör om gör rätt!", skriver en annan.

Minister: Svår situation

I augusti kom beskedet från regeringen att högskoleprovet skulle bli av, men i begränsad form. Detta efter att både UHR och flera lärosäten uttryckt kritik mot att genomföra det överhuvudtaget, bland annat på grund av smittorisken.

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) påstår att hon alltid haft ambitionen att ett smittsäkert prov ska kunna genomföras, men så sent som den 1 september sade hon att "det verkar vara så att man kommer att få vänta ytterligare några månader innan ett högskoleprov kan genomföras smittsäkert".

Och när den nationelle provsamordnaren tillsattes i början av september lämnade UHR:s generaldirektör Karin Röding sitt jobb i protest mot vad hon beskrev som regeringens senfärdighet.

I ett skriftligt uttalande uppger Matilda Ernkrans:

”Nu låter vi ansvarig myndighet UHR och den nationella samordnaren jobba vidare för att hantera anmälan och därefter provets genomförande. Det är naturligtvis en svår situation men jag har förtroende för att myndigheten lyckas lösa den."

Sveriges förenade studentkårer (SFS) anser att politikerna kört över experter och ansvariga myndigheter i högskoleprovsfrågan.

– Därför tycker inte vi att man ska bli förvånad om det uppstår problem, i det här fallet tekniska. Vi ser också risker i att det inte blir fullvärdiga prov till våren, säger Simon Edström, ordförande på SFS, och fortsätter:

– Det ser vi som viktigast: att man ska titta framåt och verkligen se till att högskoleproven som ges i vår ska fungera bra.