Svensk döms till 30 års fängelse efter terrordåden i Paris 2015

Publicerad 2022-06-29

Huvudmisstänkte Salah Abdeslam får landets hårdaste straff efter terrordåden i Paris 2015.

Svenske Osama Krayem döms till 30 års fängelse.

Totalt 20 män stod åtalade – 19 av dem döms på samtliga punkter.

Den historiska domen faller sju år efter att Frankrike drabbades av landets dödligaste terrordåd när IS-terrorister slog till mot flera mål i staden.

Fredagen den 13 november slog en grupp IS-terrorister till mot flera olika mål i Paris. Den första attacken skedde utanflr nationalarenan Stade de France där tre självmordsbomber utlöstes. Sedan följde flera attacker inne i de centrala delarna av Paris, bland annat utanför flera barer och den fullsatta konsertlokalen Bataclan.

130 personer dödades och 413 skadades i landets dödligaste terrorattack.

Rättegången har pågått sedan den 8 september 2021. Det är också den största i landets historia där 1 800 personer är målsägande, antingen som offer eller anhöriga till de som dog i attacken.

Rättegången äger rum i specialbyggda lokaler på 750 kvadratmeter inne i Justitiepalatset, på ön Île de la Cité i centrala Paris.

20 män åtalades, varav sex i sin frånvaro, för att ha varit inblandade genom att ha hjälpt till att planera och genomföra dådet. Bland annat genom att ha varit med och tillverkat bombbälten och ha skaffat fram vapen.

Under onsdagskvällen meddelade domstolen att 19 av de 20 bedöms skyldiga på samtliga punkter

Alla 20 åtalade döms till fängelse, allt mellan två år och livstid.

Salah Abdeslam, en 31-årig fransman, uppvuxen i Molenbeek i Bryssel, Belgien, tros vara enda överlevande terroristen av de tio som deltog i själva attackerna. Han döms till landets hårdaste straff, livstid utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Salah Abdeslam tros ha kört de tre första terroristerna till arenan Stade de France.

Hittade fingeravtryck

Svenske Osama Krayem, född 1992 i Malmö och uppvuxen på Rosengård är en av de som döms för sin inblandning i dådet. Han fingeravtryck ska ha hittats i en lägenhet i Bryssel där Parisbomberna tillverkats. Enligt domen har han hjälpt gärningsmännen med vapen och logistik.

Krayem döms till 30 års fängelse.

Den franska tidningen Marianne, som varit på plats under rättegången, ska Krayem ha odlat långt hår och ha ett kraftigt skägg. Han har hållt sig tystlåten under rättegången men sagt att hans hjärta hårdnat efter kriget i Syrien.

Så snart rättegången i Paris är över väntar en ny för svensken angående hans medverkan i terrordåden i Bryssel 2016 där 35 personer dog och över 300 skadades.

Osama Krayem utreds också av svenska åklagare för krigsbrott i Syrien.

Enligt källor till den franska tidningen Le Monde handlar det om att Krayem ska ha varit delaktig i ett bestialiskt mord på en tillfångatagen pilot i januari 2015.

Den jordanska piloten brändes levande i en bur, vilket IS dokumenterade i en film.

Osama Krayem från Malmö utreds även av svenska åklagare.