Ny coronavåg drar in över Europa

Publicerad 2021-11-04

De globala kurvorna för smittspridningen pekar uppåt igen.

Smittspridningen dessutom är helt och hållet koncentrerad till Europa.

– Vi är helt uppenbart inne i en ny våg, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Smittspridningen av coronaviruset har ökat kraftigt i Europa de senaste veckorna. Det spår en negativ utveckling i resten av världen, då pandemins tidigare vågar har börjat i Europa.

– Man kan tro att det kommer fortsätta i de andra delarna i världen också, säger Anders Tegnell på myndigheternas gemensamma pressträff.

Den östra delen av Europa har varit värst drabbad, men ökar smittspridningen även i Västeuropa och Norden.

– Vi är helt uppenbart inne i ytterligare en ny våg, som däremot är modererad av vaccinationsarbetet, säger Anders Tegnell.

Ökad smittspridning i Sverige

Sverige har också en viss uppgång i smittspridningen, men inte lika dramatisk. Tidigare i oktober presenterade Folkhälsomyndigheten tre olika scenarior över hur smittspridningen kunde tänkas bete sig under hösten.

Utvecklingen håller sig till en av de två mildare scenariorna.

– Det här är varken oväntat eller överraskande, utan en utveckling som med tanke på väder och viss förändrad öppenhet i samhället är oundviklig.

I nuläget finns det inte några tankar om att vidta fler åtgärder eller att införa nya rekommendationer.

Men den svenska smittspridningen har legat efter Europa i alla vågor utom den första. Det är därför troligt att smittan kommer öka även här, menar Tegnell, men hur dramatisk uppgången blir går inte att säga.

– Man vet inte om man är i en våg förens man lämnat den, vi får se, säger Anders Tegnell.

Tuff vinter för sjukvården

Däremot finns det en risk för en hård vinter för vården oavsett smittspridningen av corona. Förra året försvann många av de sjukdomar som annars hör vintern till, exempelvis vinterkräksjuka, RS-virus eller influensa, på grund av de rekommendationer som infördes.

Men nu när många återgått till arbetsplatser och skolor finns en hög risk att dessa sjukdomar sprids i hög grad. I kombination med en ökad smittspridning av coronaviruset riskerar sjukvården att få hög belastning även i år.

– Vi ser redan effekten av detta på de små barnen och RS-viruset, så det är en faktor man måste ha med.

Följ ämnen i artikeln