Sebastian Stakset hjälper i Ukraina – ”hittade automatkarbin i skafferiet”

Publicerad 2022-03-07

Artisten Sebastian Stakset är på plats i Ukraina.

Han hjälper till i det humanitära arbetet och har varit delaktig i att föra in sjukvårdsutrustning i landet.

Men han har också tagit med sig annat.

– Jag köpte hur mycket cornflakes som helst, säger Sebastian Stakset.

Följ ämnen
Ukraina

När Sebastian Stakset tillsammans med en grupp läkare kom in i Ukraina märkte de direkt att det var krig. Det var vägspärrar överallt och de blev stoppade ungefär 20 gånger innan de kom fram till Lviv i västra Ukraina.

Nu arbetar han i Lviv med de hjälpsändningar som kommer från andra länder och ska vidare till Kiev, Odessa och städerna i vid östfronten.

– Man träffar människor som har flytt från extrema situationer, små barn som varit med om fruktansvärda saker, säger Sebastian Stakset.

– Människor berättar att de har levt i ett vanligt hus och plötsligt regnar det bomber över dem. Ryssarna har bombat sönder städer. Familjer blir skjutna, det här är ett krig mot civila, säger han.

Tog med sig cornflakes

Sebastian Stakset berättar att han såg nyheterna och orkade inte sitta still. Han fick kontakt med en grupp läkare i Sverige och som via Sahlgrenska sjukhuset och föreningen kristna läkare har ordnat så att en lastbil med mediciner och sjukvårdsutrustning kunnat ta sig till Lviv.

– Den har kommit fram nu och jag har aldrig sett en läkare så glad när han fick materialet, säger han.

Sjukvårdsutrustningen är helt nödvändig, men Sebastian Stakset berättar att innan han åkte pratade han i telefon med några ukrainska barn och fråga om det var någonting särskilt de ville att han skulle ta med från Sverige.

– De sa cornflakes. Så jag gick och köpte hur mycket cornflakes som helst och lämnade det till dem. Glädjen och tacksamheten i deras ögon gör det såklart värt att göra det, säger han.

Hittade en automatkarbin i skafferiet

I dag ska han och de han är där med åka runt till olika flyktingscentrum och träffa olika humanitära organisationer för att samla en bild av vilka behov som finns nu och kommer komma framöver.

– Om det var vi som var under attack så hade vi verkligen hoppats att människor skulle göra samma sak för oss, säger Sebastian Stakset.

Han har nu fått låna en lägenhet i Lviv där han bor.

– Det är soldatutrustning överallt i lägenheten. Imorse när jag gick och letade efter flingor hittade jag en AR-15 automatkarbin i skafferiet.