Ukraina: Ska ta tillbaka Cherson

Publicerad 2022-07-25

Strider rasar i både Donbass och Cherson.

Ryssland står nu inför ett tvåfrontsdilemma.

”Att stärka offensiven i öst eller försvaret i väst”, skriver brittiska underrättelsetjänsten.

Följ ämnen
Ukraina

Cherson i södra Ukraina var den första större staden som ockuperades under de inledande dagarna av kriget. Sedan dess har området legat i Rysslands händer.

Den senaste tiden verkar det dock som att de ukrainska styrkorna tagit tillbaka mer och mer av området, enligt den brittiska underrättelsetjänsten.

Ukrainas militära tjänstemän uppger också att man nått en ”vändpunkt” i striderna vid Cherson, bland annat med hjälp av västerländska långdistansrobotar, skriver The Guardian.

Men Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger att det än så länge är för tidigt att med säkerhet uttala sig om hur det går för de ukrainska styrkorna.

– De gör framsteg, men väldigt sakta. Det vi däremot vet är att de har förstört flera ryska vapenförråd tack vare vapenleveranser från USA, vilket är nytt, säger han.

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Vill isolera ryska styrkor

På lördagen rapporterade den brittiska underrättelsetjänsten att de ukrainska styrkorna också riktat in sig på att förstöra broar över floden Dnipro, som ligger nära Cherson, för att skära av de ryska styrkorna i väst från dem i östra Ukraina.

Samtidigt lider de ryska styrkorna i Cherson brist på förnödenheter, enligt den brittiska underrättelsetjänsten.

”Om Dnipro-passagen stoppas och ryska styrkor i ockuperade Cherson skärs av vore det ett betydande militärt och politiskt bakslag för Ryssland”, skriver underrättelsetjänsten.

– Om de lyckas förstöra broarna över floden kan de isolera de ryska styrkorna. Ryssland kommer ha väldigt svårt att försörja dem då, säger Ilmari Käihkö.

Ukraina: Ska ta tillbaka området i september

Nu har Ukraina som mål att ta tillbaka Cherson i september, något de utlovat redan tidigare under sommaren.

– Vi kan säga att vi kommit till en vändpunkt på slagfältet. Vi byter från en defensiv strategi till en kontraoffensiv, säger Sergiy Khlan, administrativ medhjälpare till chefen för Chersonregionen, i en TV-sänd ukrainsk intervju på söndagen, enligt The Guardian.

– Vi kommer definitivt kunna befria Chersonregionen i september. Ockupanternas planer kommer misslyckas, fortsätter Sergiy Khlan.

President Volodymyr Zelenskyj stöder uppgifterna om att Ukraina håller på att få övertag i Chersonregionen.

– De ukrainska väpnade styrkorna rör sig in i regionen steg för steg, sa han i ett videotal på lördagskvällen, enligt Reuters.

Ilmari Käihkö säger att Ukraina kunnat avancera något tack vare att den ryska offensiven stannat av den senaste tiden.

– Inte minst i Cherson har Ukraina intensifierat sina attacker, vilket kan betyda att man förbereder sig för den motoffensiv man pratat om och som Zelenskyj lovat, säger han.

Volodymyr Zelenskyj.

Står inför ett tvåfrontsdilemma

På måndagen skriver Storbritannien att de ryska befälhavarna står inför ett tvåfrontsdilemma: Att stärka offensiven i öst eller sitt försvar i väst.

För samtidigt som striderna pågår i Cherson försöker Ryssland vinna allt mer mark i Donbassregionen.

Men Ryssland lider flera problem: dels med att få fram tillräckligt många soldater, dels har de förlorat ammunition, vapen och stridsfordon i ukrainska attacker.

– Ryssland saknar stridskrafter. De har inte mobiliserat och de har svårt att hitta nya styrkor som de kan ta till Ukraina. Att de står inför det läget nu kan vara en del i att Ukraina vill fortsätta sin offensiv nu. Det är ett intressant läge nu, säger Ilmari Käihkö.