Väderfenomen bidrog till köer i Panamakanalen

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-05-01

Fraktfartyg i Panamabukten i väntan på att kunna fortsätta vidare genom kanalen. Arkivbild.

Låga vattennivåer ledde till köer, förseningar och ökade fraktkostnader i Panamakanalen förra året. Att det regnade så lite berodde främst på väderfenomenet El Niño och inte klimatförändringen, enligt en studie.

Förra året var det tredje torraste som registrerats i Panama, vilket slog hårt mot produktionen av mat. Men torkan riktade också ljuset mot en av världens mest trafikerade handelsvägar.

Låga vattennivåer ledde till att begränsningar infördes för trafiken i Panamakanalen och fraktfartyg med allt från leksaker till livsmedel fastnade i köer och blev försenade.

Ny studie

Nu har en grupp forskare från det internationella nätverket World Weather Attribution (WWA) försökt gå till botten med vad som låg bakom bristen på nederbörd.

Studien har använt väderdata och klimatmodeller för att analysera mängden nederbörd under regnperioden maj–december och hur den påverkats av såväl den globala uppvärmningen som det naturligt förekommande väderfenomenet El Niño.

Forskarna fann att El Niño fördubblade sannolikheten för de låga nederbördsnivåer som registrerades förra året. Med dagens uppvärmning, ungefär 1,2 grader över förindustriell tid, väntas liknande perioder med låg nederbörd inträffa vart 40:e år – men vart 20:e år då det råder El Niño-förhållanden.

Sedan 1900 har fyra av de fem torraste åren i regionen inträffat under El Niño-år.

”Inte immunt”

”Den låga nederbörden i Panama förra året är ytterligare ett unikt exempel på en väderhändelse som förvärrats av El Niño, men inte på ett betydande sätt av klimatförändringen”, säger Friederike Otto, klimatforskare vid Imperial College of London och en av författarna bakom studien, i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Det betyder inte att Panama är immunt mot klimatförändringar. Panama är väldigt sårbart för värmeböljor och drabbas av allt fler stora stormar.”