”Vissa svåra frågor har vi inget svar på”

Uppdaterad 2017-04-11 | Publicerad 2017-04-08

Många barn blev vittnen till lastbilsattacken i Stockholm. Ännu fler har följt nyhetssändningarna och sett klipp på sociala medier.

Hur ska man som förälder prata med dem?

– Det viktigaste vi kan göra är att vara trygga vuxna, säger Sofia Grönkvist på Bris.

För barn som blev vittnen till händelsen på Drottninggatan och kanske såg döda eller skadade människor eller känner någon som var där blir det naturligtvis speciellt svårt.

Föräldrarna behöver vara observanta, säger Sofia Grönkvist, biträdande chef på Bris stödenhet.

– Där behöver föräldrarna vara observanta och ha koll på hur barnet mår och reagerar. Initialt behöver barnet lugn och ro och trygghet. Det behöver vara med vuxna som det känner sig trygg med och rutiner är jätteviktigt. Även föräldrarna kan behöva stöd, i form av vänner och släktingar, säger hon.

Ställ frågor till barnen

Men även barn som inte direkt berörs av attacken kan bli oroliga. Plötsligt har något hemskt inträffat, på en plats som de känner igen och har besökt många gånger. De kan ha hört hur de vuxnas skärrade diskussioner.

Hur ett barn reagerar på hemska händelser är olika från person till person. En del blir inte särskilt oroliga, andra blir mycket rädda och får svårt att sova.

Hur ska man prata med barnen?

– Fråga: Vad vet barnet? Vad funderar han eller hon på? Svara med information som barnet är hjälpt av att få. Det är viktigt att stärka känslan av kontroll och förklara att det som hänt är väldigt ovanligt.

Undvik otäcka klipp

Ska man skydda barnet från hemska bilder?

– De minsta barnen ska inte exponeras. Kanske behöver man inte ha nyhetssändningarna på. Man ska inte skuldbelägga äldre barn som själva tittar på nätet, de vill också ha information. Men man kan prata med dem om exempelvis otäcka klipp. Kanske säga: ”Ingen mår bra av att se sådant här gång på gång, det är inte bra.”

Extremism, hat- hur kan man förklara det?

– Vissa svåra frågor har vi inget svar på. Man får säga: ”Jag kan inte heller förstå det och jag är också ledsen”. Man kan också prata om alla goda krafter som finns.

bris.se finns mer information till både vuxna och barn.