Snön orsakade trafikkaos på E6:an

Uppdaterad 2017-03-09 | Publicerad 2017-03-05

I går kväll ställde snöfallet till med ordentliga besvär i Syd- och Västsverige. Runt hundra lastbilar körde fast i en backe på E6 innan Ödsmålsbron mellan Stenungsund och Ljungskile.

Problemen fortsatte på måndagsmorgonen.

SMHI:s klass 2-varnade för snöfall och kraftig drivbildning över Kalmar län och Öland på söndagskvällen. På måndagsmorgonen hade intensiteten i snöfallet avtagit – men en klass 1-varning ligger kvar för Västra Götaland, Jönköpings län, Kronoberg och Kalmar län.

Enligt SMHI kan det komma upp till fem centimeter snö eller blötsnö. Det kan göra vägarna i området hala.

Lastbilar fast i backe

På söndagskvällen låg snö och halka bakom många avåkningar.

I en backe på E6:an söder om Ödsmålsbron mellan Stenungsund och Ljungskile fastnade runt hundra lastbilar.

– Kalla det kaos. Vi har en välkänd backe som går upp till bron där historiskt sett lastbilar har svårt att ta sig upp i detta väglag, sa Jörgen Simonsson, insatsledare på Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund, vid 21.30-tiden.

– I runda slängar är det nog hundra lastbilar som står här och som förmodligen kommer att få övernatta här i natt. De kommer inte ur fläcken.

Enligt honom var det både snö och is på vägbanan. Personbilar kunde passera i vänster körfält, lastbilarna stod stilla i höger.

Tidigare under kvällen fick en lastbil problem på Uddevallabron och hamnade på tvären. Även en plogbil körde i diket.

Varken polisen eller räddningstjänsten har några uppgifter om skadade personer.

– Nej, det har inte varit några allvarliga olyckor. Folk kör ganska sakta, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Flygplan inställda

Hårda vindar och snöfall gjorde att inga plan kunde landa på flygplatsen för Kalmar Öland. Fyra plan dirigerades om under söndagskvällen.

Tre plan från Stockholm fick i stället landa i Ronneby, och charterresenärer från Las Palmas hamnade i Göteborg.

Följ ämnen i artikeln