Reepalu friades i hovrätten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-17

I dag kom hovrättens dom

Malmös kommunalråd och kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu tvekade aldrig över att hovrätten skulle fria honom. ”Vi har inte begått något fel, vilket hovrätten slog fast. Det obehagliga i en sådan här process är att trots att åtalet ogillas, så tänker folk på grund av mediernas negativa rapportering, att ingen rök utan eld.”

Våren 2004 bjöd Sigmas styrelseordförande Dan Olofsson ner Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (s) till en safaripark i Sydafrika.

En gåva vänner emellan menade Reepalu. Mutbrott menade riksåklagarens specialenhet mot korruption.

Idag friade hovrätten Reepalu för mutbrott och Dan Olofsson för bestickning.

– Min första tanke var; var det här nödvändigt, säger Ilmar Reepalu, som efter domen höll presskonferens där han tydligt utryckte sin besvikelse över hur fallet hanterats av åklagarsidan.

Enligt Reepalu har det aldrig funnits några bevis för att det skulle röra sig om ett mutbrott. En linje som Malmö tingsrätt gick på när de friade både honom och Dan Olofsson i augusti förra året.

I dag friades de även i hovrätten.

Sydafrikaresan ska ses som en "privat uppvaktning" och en naturlig handling som faller inom ramen för ett vänskapsförhållande, skriver hovrätten i domen.

– Jag var aldrig orolig, för mig var det självklart att det skulle bli en friande dom. Hela åtalet var byggt på felaktiga grunder, säger Ilmar Reepalu till aftonbladet.se.

34 000 kronor

Dan Olofsson, styrelseordförande i Sigma med huvudkontor i Malmö, invigde sin safaripark i Sydafrika på våren 2004. Bland de inbjudna fanns Ilmar Reepalu. Han fick resa och logi, värt 34 000 kronor, i födelsedagspresent av Olofsson.

För detta åtalades Ilmar Reepalu för mutbrott och Olofsson för bestickning av åklagare vid Riksenheten för korruption i Stockholm.

– Åtalet sågades med fotknölarna i hovrätten. Det fanns inga som helst bevis på att några upphandlingar skulle ha påverkats. Denna process har kostat mellan 5-10 miljoner, vilket väcker frågan om hur samhällsmedel används och hur processekonomi hanteras, säger Ilmar Reepalu.

”Visste inget”

Vice chefsåklagare Per Nichols har under rättegången pekat på männens höga ställning inom kommunen och i ett storföretag och att den dyra presenten påverkat deras beslut i tjänsten. Han redogjorde för affärer mellan Malmö stad, länsstyrelsen och Sigma för totalt runt 100 miljoner kronor under åren 2000—2005.

Här har Reepalu betonat att han inte visste någonting om de affärer som Olofssons IT-företag hade med kommunen och att ansvaret dessutom ligger hos kommunens tjänstemän.

– Åklagarsidan har inte ens tagit reda på hur organisationen ser ut i Malmö Stad. I stället för att förhöra kommunjurister har de åkt ner och bott på dyra hotell i Sydafrika, säger Reepalu.

Chefsåklagare Christer von der Kwast vill inte kommentera Reepalus anklagelser om att de har handlat oprofessionellt.

– Jag har i nuläget inga kommentarer. Nu ska jag koncentrera mig på att fatta beslut om det finns någon rättsfråga som är lämpad till Högsta Domstolen, säger Christer von der Kwast.