Nätläsarna sågar nya budgeten

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2007-09-20

Livlig debatt på aftonbladet.se:s forum

1,7 plus. Det betyget gav läsarna den nya budgeten på aftonbladet.se.

Men i forumet gick debatten varm och även om många var negativa, fanns det även de som var positivt inställda till förändringarna.

– Fantastiskt! Vi som har jobb får mer pengar över, dom som inte vill jobba får fler incitament att resa sig ur soffan, forskning och utbildning prioriteras och klimatfrågan tas på allvar, skriver signaturen "Den onde ingenjören" som säger sig i synnerhet gilla att det nu bland annat blir omöjligt att "deltidsstämpla i åratal".

Anders Borg talade under dagen om att det "ska löna sig att arbeta". Men "klurifaxen" anser det är svårt som det är i dag att klara sig på det man tjänar, vilket politikerna kanske inte alltid förstår.

– Jag skulle vilja se politikerna klara sig med en vanlig arbetarlön.Jag tycker det är synd och skam att politikerna ska sitta med dessa höga löner och bestämma hur det ska vara i Sverige.

Hårdare tag

Många hävdar att det är de svagaste i samhället som drabbas av budgeten.

– Jag är 48 år, trafikskadad och arbetslös sedan 3 år (Flextronics la ner fabriken). Har jobbat sedan jag var 18, men nu är det tufft att få jobb, konstaterar "Jayelone" som inte känner sig imponerad av den nya budgetpropositionen.

Andra ansåg att det var bra med hårdare tag mot de arbetslösa och sjukskrivna, en av dem är "Ingokryddan" som tycker att det är synd om de som är sjukskrivna för kroniska sjukdomar men samtidigt är less på "gnällspikarna".

– A-kassa är en försäkring för omställning men inte en varaktig inkomst, arbetslös är inget yrke. Fortsätter man att hålla latmaskar under armarna så drabbar det bara i slutänden de som verkligen är utsatta.

Som på tv?

"Carola" som bor i en småstad och är arbetslös men inte kan flytta på grund av sin familj, vänder sig mot påståenden om att arbetslösa är latmaskar:

– Det är så trist att se att det finns människor därute som fortfarande tror att vi som är arbetslösa är det av fri vilja och för att vi gillar att "utnyttja systemet" och "ligga samhället till last", nu är det ju inte så.

En läsare liknar det som regeringen gör vid tv-programmet "Lyxfällan":

– Är det någon mer än jag som ser likheten mellan TV-programmet "Lyxfällan" och Sveriges finanser under sossarnas tid? Moderaterna reder nu ut begreppen och tar tag i problemen som sossarnas skyfflat under mattan så länge. Statskulden är ett exempel, skriver "Kabanaboy".

Följ ämnen i artikeln