Arne Hegerfors bor i mitt huvud

När folk hör mig prata säger dom: Du är göteborgare, va? Och jag vet vad dom tänker. Jag ser hur fördomarna bubblar i deras skånska, stockholmska eller norrländska hjärnor. Hon är sådär ”go och gla”, hon tycker att allt är ”gött”, hon tycker det är ”gött mos” att vara på ”Avvenyyyyn”, hon blir inte sur även när sjuans spååårvagn är sen, och så gillar hon ordvitsar.

Som sagt, fördomar.

För jag är inte go och gla, allt är verkligen inte gött, jag hatar långsamma spårvagnar och ”gött mos”. Dock måste jag erkänna en sak, min svaga punkt, jag gillar ordvitsar. Ja, jag kanske älskar ordvitsar!

Det är som om Arne Hegerfors har hyrt in sig i ett litet rum i mitt huvud och trots att alla verkar förakta honom kan jag inte hålla honom tillbaka.

På susning.nu står det: ”En ordvits är en kort (förhoppningsvis) rolig historia som bygger på att samma ord kan ha flera betydelser. Från Göteborg kommer många mer eller mindre roliga ordvitsar...” Ni hör själva den nedlåtande tonen.

Men här och nu kan jag avslöja: Det är en sammansvärjning, göteborgarna är inte alls värst, det är frisörerna!

Det började med ett sms från min kompis David: ”Nu har jag sett det värsta! På Trädgårdsgatan. Akilles hair!!” Dagen efter jobbade jag på P3 med programmet ”Christer” och jag berättade om det långsökta ordvitsnamnet på frisörsalongen på Trädgårdsgatan. Programledaren Morgan Larsson fyllde genast i med andra självklara namn som ”Klippoteket”, ”Självfallet”, ”Hårknuten”, ”Saxée” och ”Saxess”. Vad jag inte anade då var att vi hade fått en snöboll i rullning. Från landets alla delar dundrade det in de mest bisarra, smaklösa, långsökta men framför allt fantastiskt roliga frisörsalongsnamn.

Varsågoda: Frissoteket, Headwig, Hufvudsaken, Håroskåpet, Magica De Sax, Hår och Häpna, Må Hair, Hårley Davidson, Salong Bel Hair, Offshår, Agaton Sax, Basement Saxx, Vi-Ta Saxen, (den är alltså både vit och dom tar den) Sax S, Hair we are, Finns Hair, Hair&Där, Hair&Nu, Hairliga Hår, Love is in the Hair, Lady o Kalufsen, Per Skalle, Rätt Vågat, Lock n´Roll, Kamm In, Final Cut, Råger Hår, Cut the Crap, Atmosphair och sist men inte minst ligger salong Hårhagen i Fålhagen.

Och nu, kära skåningar kommer nåt som gör att ni aldrig mer kan se ner på en göteborgare, ni kommer skämmas, ni kommer ångra att ni inte slutade läsa ungefär här. Nu kommer sanningen:

I Malmö finns salongen ”Saxofön” och, som grädde på det redan mosade moset, en annan som heter ”Saxofönen”!

Följ ämnen i artikeln