Schymans nya liv: kär och nykter

Uppdaterad 2019-07-19 | Publicerad 2001-09-07

På frågan vem Jacques Öhlund är blir Gudrun Schyman först tyst, samlar sedan händerna i knät och säger sakta och med mjuk röst:

- Han är en fantastiskt fin människa " som dessutom är man.

Sedan skrattar vi. Gudrun Schyman har ett ovanligt kvinnoskratt, ett strävt gnägg, som ständigt ligger under ytan och ofta bryter igenom, för att understryka eller lindra effekten av stort allvar. He-hi-ha. Som när det gäller dennne Jacques Öhlund:

- Jag har aldrig haft en relation med en människa " som dessutom är man. Det är fantastiskt. Att könet inte är ett hinder utan en " oerhörd tillgång.

He-hi-ha.

Om att få ihop bitarna, det är det vi pratar om en mulen tisdag på hennes arbetsrum i riksdagen. Konsten att även i offentligheten förbli en person. Som i titeln på hennes bok: "Människa, kvinna, mamma, älskarinna, partiledare".

Att Gud-run Schyman uppfattas som människa snarare än proffspolitiker tror statsvetare är anledningen till hennes orubbade popularitet. Snart öppnar riksdagen till valåret 2002 och vänsterpartiets opinionssiffror ligger kvar över valresultatet, vid senaste mätningen 14,3 procent.

- Jag är öppen om mig själv, säger hon. Jag vill det. Människor ska inte se mig som en apparat.

- Jag tycker man ska försöka få ihop sina bitar, så man inte blir schizofren och spretar i sina olika roller och måste undra vilka skor ska jag ställa mig i i dag då? Det går ju inte. Då blir man splittrad och tappar kreativitet.

När riksdagen stängde i juni var Gudrun Schyman en nöjd kvinna, i ett nytt läge. Barnen utflyttade, huset i österlenska Gladsax där hon levde tio år, fick sina barn och sina första politiska uppdrag ("det var där jag blev vuxen kan man säga"), mirakulöst återköpt. Hon hade avslutat relationen med reklammannen Leslie Fuchs ("på ett bra och vänskapligt sätt") och såg fram emot sommar, vänner, barnbarn.

Då reste hon till Franrike.

Då och då har hon vid möten med partiledaren för franska vänsterpartiet stött på en Jacques Öhlund, arkitekt som växte upp i Sverige fram till 16 års ålder, tvåspråkig partimedlem som har tolkat. Hon har sett honom förut.

- Men jag hade inte sett honom "

Efter en lång dags möten gick hela sällskapet på en sprakande tangoföreställning. Något fick henne att lämna sitt telefonnummer till Jacques Öhlund som inom kort skulle besöka södra Sverige: "hör av dig".

Han kom.

- Och en oerhört stark känsla uppstod som har övergått i en fantastisk, djup kärlek.

- Jag var så nöjd och så uppstod ändå en längtan i mig som jag inte ens visste fanns. Längtan efter helhet, tror jag. Jag har aldrig i mitt liv riktigt fått ihop det här med politiskt engagemang och relation. Politik och passion, socialism och sensualism har faktiskt aldrig riktigt gått ihop.

- Det har alltid funnits en ingrediens av de könsroller och maktstrukturer vi alla är del av.

Gudrun Schyman har haft flera långa förhållanden. Med filmaren Lars Westman fick hon två barn och delade projektet Familj.

- Vi hade samma politiska utgångspunkt, men när jag fick en position och började resa så kom problemen " det var jättebra det jag gjorde, men det var inte jag som skulle göra det, tyckte han.

Med reklammannen Leslie Fuchs som sätter en ära i att inte rösta och strävar efter att stå utanför alla etab-lissemang hade hon en helt annan relation.

- Leslie ansåg att det jag gjorde var fullständigt idiotiskt, däremot var jag bra på att göra det. Så han var uppmuntrande för mig som person. Det var den andra ytterligheten!

- Att få ihop det har jag aldrig upplevt. Fast jag har ett starkt behov av helhet och gemenskap.

- Jag tror att kärleken är drivkraften i livet, kärleken även i det stora, som solidaritet och humanism. Det känns plötsligt möjligt med Jacques.

- Att vara kär i den här åldern är mycket starkare. Så känner jag. Som en mogen människa kan jag bättre se vad som är kvalitet. Jag vet vem jag är och vad jag vill och vad jag värdesätter. Jag kräver inget, förstår du? Det finns inget ägande.

- Förhållandet behöver inga delprojekt, som huset eller bilen eller barnen eller karriären. Kärleken är själva projektet.

Att vara den nyktra alkoholisten Gudrun är ett annat projekt att införliva i detta nya liv. Hos AA, rörelsen Anonyma alkoholister, har hon en ny plattform. Hon går ofta, helst varje vecka, och beskriver det som "något jag unnar mig".

- Det är ett forum för nakna mänskliga möten. Roller och masker är borta. Det finns ingen anledning att säga annat än det jag har i mitt hjärta, och det gör folk - utan att bli ifrågasatta.

- Man kan likna det vid ett bastubad, där man blir omskött och mjuk i lederna och mår bra efteråt.

- Man kan se alkoholismen som en andlig brist, förutom att det är en sjukdom finns det en existentiell problematik hos många " ett sökande efter andligt djup. Och därför blir de här mötena en stor tillgång.

Att avstå alkohol är inte längre svårt, säger hon.

- Jag är med om vad jag är med om, det finns inget raster emellan, det är vad det är. Det är kvalitet. Otroligt mycket värt. Så det där glaset är försumbart. Och för mig som alkoholist handlar det inte om ett glas, så småningom blir det en flaska, och så två flaskor. Sedan är karusellen igång och jag skulle förkorta mitt liv.

- Och jag gillar att leva!

He-hi-ha.

Nu stundar valrörelsen. Hösten är bokad. Hon hoppas på ett ideologiskt val, ett val där klass och kön står i fokus.

- Vi har lyckats lyfta frågan om feminism: nu tävlar man om att vara mest feminist, som individfeminist, liberalfeminist, etisk feminist och allt de kallar det. Det är bra, nu kan vi höja nivån och diskutera de politiska sakfrågorna: det handlar om mänskliga rättigheter, om strukturer och diskriminering. Vad göra?

I Paris finns hennes Jacques Öhlund, 60, även han nyseparerad, med vuxna barn och barnbarn.

- Det är så nytt " men känns så etablerat. Vi håller på att försöka inordna våra liv så att vi kan ses så mycket som möjligt.

- Det är hektiskt, men vi är mycket kreativa " jag är full av förtröstan!

När riksdagsåret avslutades i juni var Gudrun Schyman redo för sitt nya liv. Barnen var utflyttade, huset i Gladsax återköpt och den mångåriga relationen med Leslie Fuchs avslutad. Vad hon inte anade var att en ny kärlek snart skulle vända upp och ner på hennes tillvaro. För Aftonbladets Kerstin Weigl berättar Schyman om kärleken till Jacques Öhlund och sitt nya liv.

Kerstin Weigl

Följ ämnen i artikeln