Unika bilder – tagna av fågel

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-06

Brittiska forskare har fått fram unika bevis på albatrossers jaktmetoder.

Bilderna är tagna med en liten kamera som fästs på fågeln.

Brittiska forskare har lyckats ta nya otroliga bilder på hur albatrosser beter sig när de är långt ute till havs och skaffar mat till sina ungar.

Aldrig tidigare har man vetat hur de jättelika fåglarna fiskar och skaffar mat, hur de överlever långt ute i ett stormande ishav utanför Antarktis.

Minikamera

Genom att fästa en kamera, liten som ett läppstift, på svartbrynade albatrosser har man lyckats få fram unika bilder på deras jakt.

Bland annat har forskarna fått fram bilder på hur albatrosserna jagar tillsammans med späckhuggare, något som aldrig tidigare blivit fångat på bild.

Man har även fått bilder på hur albatrosserna interagerar med varandra och jagar i grupp.

Fångades vid häckplatserna

Fyra stycken av de stora fåglarna fångades när de landade vid sin häckningsplats på Fågelön vid Antarktis. Sedan fästes små kameror vid stjärtfjädrarna, innan fåglarna släpptes tillbaka och fortsatte sitt vanliga liv med häckning.

Så småningom fick albatrosserna ungar, och det var när de började ge sig ut för att skaffa mat åt dem, som de spektakulära bilderna togs.

Tre av de fyra albatrosserna kunde sedan fångas in igen, och kamerorna tas tillbaka. Totalt samlade forskarna in över 27 000 bilder på albatrossernas liv och leverne.

Hitta din fotobutik på
nätet

Följ ämnen i artikeln