Europas största knarklabb hittat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-19

Spansk polis gjorde tillslag i kokainfabrik

Europas största kokainfabrik har sprängts.

25 personer greps, 300 kilo kokain hittades och 33 ton kemikalier beslagstogs vid tillslaget.

– Jag har aldrig hört eller sett något liknande i hela Europa, säger Francisco Miguelañez vid spanska polisen.

Knappt 65 kilometer från Madrid, beläget vid slutet av en grusväg mitt i ingenstans låg Europas största kokainfabrik. Vid en stor vit villa fanns det sofistikerade och välutrustade knarklabbet som försett huvudstadens invånare med kokain.

”Operacion Colapso”

Tillslaget, som den spanska polisen gjorde under kodnamnet ”Operacion Colapso”, gav rejäla resultat. Förutom de 33 ton kemikalier som polisen beslagtog fann man 300 kilo kokain och 18 miljoner i kontanter i hemliga rum i huset.

Det spansk-colombianska gänget bakom kokainfabriken hade tungt beväkpnade livvakter som bytte telefoner varje vecka vilket ska förklara varför 470 mobiltelefoner också hittades.

Unikt tillslag

– Jag har arbetat på knarkroteln i 20 år och jag har aldrig sett eller hört något liknande i hela Europa, säger kommissarie Francisco Miguelañez, chef för roteln för grova brott som ledde tillslaget enligt Guardian.

I den vita villan i Villanueva de Perales fanns även automatvapen, Ipads och utrustning för att raffinera kokainet. Sammanlagt ska tillgångar till ett värde av drygt 445 miljoner kronor innefattas i utredningen.

”Körde som en galning”

Grannen José Luis Bernabé drev ett mindre jordbruk bredvid vad som visade sig vara en kokainfabrik, och han hade lagt märke till hans dussintal får och lösgående höns ofta fått ta till flykt när mannen som hyrt huset körde längs grusvägen i någon av sina 18 lyxbilar. Mannen som hyrde huset hette enligt grannarna Nestor, och är en av de 25 som gripits.

– Han brukade köra som en galning. Han satte sig i sin Audi och gasade i väg i full fart.

Bernebé minns också när Nestor, som beskrivs som en enarmad man i 35-årsåldern, vägrat låta personer från telefonbolag komma i närheten av huset.

Höll ritualer för lycka

När någon utomstående skulle besöka kokainfabriken eller någon annan av knarkligans ägor fick de ta på sig tre par mörka solglasögon täckta med silvertejp.

Ligans enda kvinnliga medlem sysslade med ritualer för att säkerställa säkerheten vid knarkhandeln. Hon brukade offra ankor, kycklingar och duvor i en närliggande å, men hennes egen lycka tog slut när hon också greps av polis.

Här låg det stora
knarklabbet