Desperat Gaddafi söker utväg

Fly utomlands eller starta motståndsrörelse?

Muammar Gaddafi.

Gaddafi fortsätter att vägra ge upp.

Ändå hopar sig tecken på att han desperat söker en väg ut.

Men vart ska han fly? Eller tänker han stanna och hoppas på en motståndsrörelse av irakisk modell?

Man kan undra vad som går igenom Gaddafis huvud just nu. Tripoli är i rebellernas händer och risken är uppenbar att regimens få kvarvarande fästen snart faller.

Sönernas motstridiga bud följt av Gaddafis nya uppmaning till anhängarna att fortsätta kriga är ett mått på hans desperation.

Hans påstådda samtal till Algeriets president för att få asyl kan tyda på att diktatorn ser en fristad utomlands som säkrare.

Peststämplad

Problemet är att skaran länder som är beredda att ta emot honom är minst sagt begränsad.

Det land som tar emot Gaddafi riskerar att snabbt bli peststämplat. Därför är Gaddafis största chans något av de länder som redan är utstötta ur den internationella gemenskapen.

Zimbabwe under Robert Mugabe har inte så mycket att förlora.

Europas sista diktatur Vitryssland är ett annat alternativ. Alexander Lukasjenko har sålt vapen till Libyen och har redan inreseförbud i EU.

Gaddafi har alltid haft mycket goda relationer med Venezuelas starke man Hugo Chavez som gärna retar upp USA.

Även om någon är beredd att ta emot Gaddafi kan tyrannen inte känna sig säker i längden. Dör Mugabe och störtas Chavez eller Lukasjenko lär det inte ta lång tid innan Gaddafi sitter i en cell i Haag.

Transporten är ett problem. Sätter Gaddafi sig i ett plan riskerar han att skjutas ner eftersom Nato fortfarande upprätthåller flygförbudszonen över Libyen. Tar han sig landsvägen till något av grannländerna för att flyga därifrån riskerar han att gripas.

Gömmer sig

I nuläget tror de flesta att han gömmer sig i staden Bani Walid, 15 mil sydöst om Tripoli som fortfarande hålls av Gaddafitrogna eller ökenstaden Sabha nära gränsen mot Tchad och Niger. Sabha ligger inte heller långt från vägen till Algeriet dit Gaddafis andra fru och dottern Aisha flytt.

Alternativt att han befinner sig i hemstaden Sirte där rebellerna har gett de Gaddafitrogna tio dagar på sig att kapitulera.

Öknen är gigantisk men om inte Gaddafi tänker göra som Saddam och gömma sig i en håla så behöver han omge sig med livvakter och annan stab. Han behöver mat och förnödenheter. Förr eller senare kommer hans gömställe avslöjas.

Irakscenario

Om han inte väljer en sista strid där han förskansar sig med resterna av sin armé och slåss till sista blodsdroppen.

Ju längre Gaddafi lyckas hålla sig gömd desto mer växer risken för ett Irakscenario. När Saddam inte hittades bildades en motståndsrörelse i irak som med terror försökte skapa kaos och destabilisera den nya regimen.

Om inte de nya makthavarna i Tripoli snabbt lyckas återställa ett normalt liv med varor i butikerna, vatten i kranarna och fungerande sjukvård så finns risken att Gaddafitrogna utnyttjar missnöjet för att dra igång en motståndskamp. Trots allt fanns det många som var gynnade under Gaddafi och som nu riskerar bli förlorare.