Ringde polisen – ville kapitulera

Uppdaterad 2011-08-18 | Publicerad 2011-08-12

Anders Behring Breivik gjorde flera pauser i skjutningarna på Utöya. I uppehållen ringde han till polisen för att kapitulera.

Men de ringde inte tillbaka. Därför fortsatte han att skjuta.

Under ett flera timmar långt förhör på torsdagen berättade Breivik detaljerat om händelseförloppet på Utöya. Advokat Geir Lippestad säger att Breivik ringde polisens larmnummer 112 flera gånger ute på ön.

– Han säger att han ringde tio gånger, och att han fick svar vid två tillfällen, säger Lippestad till Aftenposten.

Breivik ska ha väntat en liten stund efter att han ringt, för att se om polisen skulle ringa tillbaka. Enligt Aftenposten kan uppehållen stämma överens med de långa pauser i skjutningarna som vittnen berättat om.

Ville kapitulera

Lippestad tror att Breivik ringde larmnumret för att undvika att bli skjuten när han greps. Han ska då ha ansett att han hade uppnått sitt mål med massakern, att skadorna skulle vara så stora att manifestet skulle få så stort genomslag i media som möjligt.

– Han presenterade sig som kommendör och med fullt namn. Min klient sa att han önskade att överlämna sig – han använde ordet "kapitulera" – och bad om en bekräftelse från polisen på att de accepterat, säger advokaten till Aftenposten.

Trots att Breivik ansåg sig ha uppfyllt målet med skjutningarna fortsatte han att döda även efter att han försökt ringa polisen.

– De ringde aldrig tillbaka. I hans huvud gjorde han då övervägningar som är svåra att förstå: Antingen att han skulle ta sitt eget liv, eller att han skulle fortsätta det som han kallar operationen. Han valde att fortsätta tills polisen kom.

Ett samtal spelades in

Lippestad har inte tagit del av telefonloggarna som kan visa hur många gånger Breivik försökt ringa 112 men advokaten har begärt att få höra ljudinspelningarna. Polisen bekräftar att de mottagit och spelat in ett samtal med Breivik.

– Jag kan inte här och nu komma ihåg när vi fick samtalet. Allt detta är loggfört, säger Jan Erik Ström på Söndre Buskeruds polisdistrikt till tidningen.

Flera medier har tidigare skrivit att Breivik ringde till polisen från sin egen telefon på ön. Han ska då ha sagt "uppdraget slutfört". I de sista förhören ska Breivik dock ha sagt att han inte hittade sin telefon och att han därför använde en annan telefon som han hittade i en kiosk på ön, skriver Aftenposten.