Hovets köp av utbildning kan vara olaglig

Uppdaterad 2011-06-17 | Publicerad 2011-06-14

Prins Daniel är inte anställd av staten

BETALADE MED APANAGET Prins Daniel går en så kallad uppdragsutbildning – ett slags personalutbildning – som hovet har köpt åt honom. Men eftersom prinsen inte är anställd av hovet kan arrangemanget vara olagligt.

Prins Daniels utbildning på Karolinska institutet kan vara olaglig.

Han är inte anställd av hovet, och kan därför inte gå en uppdragsutbildning.

– Om förutsättningarna brister innebär det att det har gått formellt felaktigt till, säger Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt.

Aftonbladet avslöjade i lördags att prins Daniel köpt sig förbi kön på KI.

Aftonbladet fick i går tillgång till kundavtalet mellan Karolinska institutet och Kungliga hovstaterna, som reglerar prins Daniels utbildning i fysiologi. Där framgår att hovet ska betala 62 500 kronor, inklusive moms, för den första terminens studier, som omfattar 7,5 högskolepoäng.

I kursbeskrivningen framgår bland annat att prinsen har studerat ”människokroppens funktioner” och ”fysisk aktivitetsnivå i befolkningen”. Tanken är att prins Daniel ska studera ytterligare tre terminer på Karolinska institutet.

Inte personal

Men Aftonbladets granskning visar att utbildningen kan vara ett lagbrott. Prins Daniel går en så kallad uppdragsutbildning. Han har inte kommit in på sina betyg. I stället har hovet köpt utbildningen åt honom.

Uppdragsutbildningar regleras av förordningen om uppdragsutbildning. Där framgår att uppdragsutbildning ska avse personalutbildning.

Problemet är bara att prins Daniel inte är anställd av hovet, alltså är han inte personal.

– Nej, det kan du inte säga att han är, säger riksmarskalk Svante Lindqvist vid hovet.

Kunde inte åtalas

Överåklagare Gunnar Stetler – som utredde om kronprinsessan Victoria och prins Daniel begick mutbrott när de bjöds på sin bröllopsresa av miljardären Bertil Hult – kom fram till att de inte kunde åtalas för mutbrott eftersom de inte var anställda:

– Prins Daniel är inte anställd av staten, sa Stetler i går.

Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt vid Örebro universitet, konstaterar:

– Om han inte kan vara arbetstagare, då kan man inte säga att det är en personalutbildning. Det här är en väldigt intressant fråga. Man får reda ut prins Daniels arbetsrättsliga status, och det verkar vara komplicerat.

”Offentlig funktion”

Universitetsdirektör Bengt Norrving på Karolinska institutet förnekar att något lagbrott inträffat:

– Prins Daniel har en offentlig funktion, som vi jämställer med att vara anställd.

Men enligt riksmarskalken är prinsen inte anställd?

– Det har riksmarskalken alldeles rätt i. Men det betyder inte att förordningen om uppdragsutbildning inte kan appliceras på medlemmar av hovet.

På Högskoleverket vill ingen kommentera avtalet mellan hovet och Karolinska institutet. Skälet är att Högskoleverket är den myndighet som ska utreda det inträffade, om någon anmäler avtalet för lagbrott.