Skål, punschionärer!

Publicerad 2011-04-29

Nu blir det fritt fram för alkohol på hemmet

SUP TILL SOPPAN Aftonbladet bjuder Anna-Brita Bruneau och Bonnie Wahlén, båda 94, på punsch på Kattrumpstullens äldreboende i centrala Stockholm. Damerna tycker att det är på tiden att alkohol tillåts på alla särskilda boenden. ”Jag får besök varje vecka och då brukar vi ta ett glas vin när vi sitter ner och pratar”, säger Anna-Brita.

Klart man ska få sig lite punsch till soppan.

Även när man har några år på nacken.

– Det unnar jag varje människa, säger Bonnie Wahlén, 94.

Nästa år blir det fritt fram för våra äldsta att ta sig ett glas vin till maten.

Förslaget att tillåta alkohol på särskilda boenden presenterades i en regeringsutredning i går – och äldreminister Maria Larsson (KD) gör tummen upp.

Äntligen, tycker de boende på Kattrumpstullens äldreboende i Stockholm.

Blir bjudna ibland

– Visserligen är vi gamla och vimsiga och det blir säkert inte bättre av alkohol. Men det piggar ju upp, säger Bonnie Wahlén, 94, när Aftonbladet dyker upp och bjuder på en punschknapp till torsdagssoppan.

Hon har bott på Kattrumpstullen i snart två år. Det är ett av de äldreboenden i landet där det redan är tillåtet att dricka vin och sprit. Till vissa storhelger brukar de till och med bjudas på ett glas.

Om de vill ha.

På andra boenden i andra kommuner är det helt torrlagt. Där får man inte ens dricka medhavt till maten.

Än mindre bjudsprit till sillen på storhelgerna.

Bonnie är klar som en kristallkula i knoppen, även om orken inte riktigt är vad den en gång var. Och hon tycker att det är på tiden att samma alkoholregler börjar gälla över hela landet.

– Ett glas vin till maten, det unnar jag varje människa, säger hon.

Kontinental stil

Hon får medhåll från sin jämnåriga och minst lika pigga granne Anna-Brita Bruneau. Hon var gift med en fransman i många år och är van vid mer kontinentala måltidsvanor.

– Jag tycker att det låter bra. Var och en ska få bestämma sånt själv, säger hon.

De nya reglerna väntas träda i kraft i april nästa år.