”Myt att bibliotek ska vara tysta”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-07

Musik à la Bergman. Promise and the Monster, Hell On Wheels och Fé uppträder på Bibliotekspop med tema Bergman.

Bibliotek ska vara mer än tystnad och utlåning av böcker. Det tycker i alla fall Sara Lindén, en av personerna bakom Bibliotekspop.

- Att bibliotek ska vara dödligt tysta är en gammal myt. Det händer en massa spännande saker på bibliotek - inte bara utlåning av böcker.

Det första Bibliotekspop anordnades för drygt en månad sedan. Först ut att testa akustiken på Stockholms stadsbibliotek var Peter Morén, Twig, Elenette och Sad Day For Puppets. Temat var bibliotekarier och bandens frontfigurer är, kommer att bli eller har varit på väg att bli bibliotekarier.

- Det var jättekul. Hela Rotundan var full av folk. Det var pensionärer, barnfamiljer och en ung poppublik. Och ljudet och akustiken var jättebra, berättar Sara Lindén, som själv jobbat som assistent på just Stadsbibblan.

Saras man Henrik spelar i bandet Twig och är bibliotekarie. Idén att ordna konserter i stadsbiblioteket föddes när musikbloggen PSL frågade om de kunde få spela in en video med bandet i ett bibliotek.

Tanken är att Bibliotekspopen ska bli ett återkommande event. En lördagseftermiddag i månaden kommer några av landets popband, sammaknutna av ett löst tema, uppträda mitt bland böcker, låntagare och bibliotekarier.

- Det är en väldigt speciell grej att se ett band på ett bibliotek istället för på en klubb. Ett band framför en bokhylla är något alldeles speciellt, säger Sara.

Temat för nästkommande litterära popstund är Ingmar Bergman.

- Januari är mörkt och deppigt. Vi ville göra något på det, så varför inte löpa linan ut och försjunka i lite hederligt bergmanskt svårmod i väntan på våren? På Nobelmuseet pågår just nu utställningen "Bergman i bild" så det passade bra.

På lördag bjuder Bibliotekspop på tre band som på olika sätt speglar Bergmans anda: Fé, Promise and the Monster och Hell on Wheels. Konferencier är Nobelmuseets Peter Zander som med utgångspunkt från "Bergman i bild" pratar Bergmanreferenser och ångest på film.

Fé, artisten Johan Hinders 17-åriga flickalterego, säger sig vara inspirerad av Bergmanfilmen Fanny & Alexander.

- En 30-årig man som klär ut sig till 17-årig tjejvarelse känns väldigt bergmanskt. Att dessutom se honom framträda framför deckarhyllan på bibblan känns helt unikt, säger Sara.

Sofia Lundgren

Allt om Stockholm

2009-01-07

Bibliotekspop

Bandens boktips

Band på bibblan. Från förra omgången Bibliotekspop med Twig.