Facebooks nya test: tar betalt för meddelanden

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2012-12-21

Facebook är gratis och kommer alltid vara det, eller?

Nu har företaget gjort inledande test där man tar betalt av användarna.

Meddelanden till personer du inte är vän med börjar kosta – inledningsvis för en mindre grupp personer i USA.

Facebook testar att ta betalt för vissa meddelanden.

Under torsdagen sjösatte Facebook ett test där man för första gången tar betalt av vanliga användare.

Det är när man ska skicka meddelanden till personer som man inte har som vän på Facebook som man kan betala en dollar, cirka sju kronor, för att vara säker på att meddelandet går fram.

Viktiga brev ska komma fram

sin blogg skriver företaget att man gör detta för att minska andelen skräpmejl, så kallad spam, som användarna oönskat får.

”Att införa en kostnad till avsändaren kan vara det mest effektiva sättet att förhindra oönskade meddelanden och se till att meddelanden som är relevanta och användbara kommer fram”, skriver Facebook.

Ytterligare en fördel är då, menar företaget, att användare som inte vill riskera att viktiga brev man skickar till någon inte hamnar i meddelandekorgen ”övrigt”, som lätt kan ignoreras av användaren. Där hamnar post som annars automatiskt ses som skräpmejl.

Priset kommer till en början vara en dollar, men man experimenterar fortfarande med att hitta en lämplig prisnivå, skriver Wall Street Journal.

Hittills har man bara inlett testerna i USA.

Avbryter försök på mobilreklam

Det nya testet kommer bara några månader efter att Facebook gett användare möjligheten att för sju dollar, få sina statusuppdateringar och andra aktiviteter mer synliga i sina vänners händelseflöden.

Samtidigt har företaget meddelat att man tillfälligtvis avbryter sina planer på att bygga en lösning för reklam i mobilappen, skriver Washington Post.

Följ ämnen i artikeln