Undantagstillstånd efter våldsamma protester

Publicerad 2016-09-22

Polis sköt svart man till döds i amerikanska Charlotte

För andra natten i rad skakas Charlotte i North Carolina av våldsamma protester.

En person har skjutits, och guvernören har utlyst undantagstillstånd i staden.

Orsaken till protesterna är att polis i Charlotte sköt en svart man till döds tidigare i veckan. Händelsen har gett upphov till en ny våg av ilska över den amerikanska polisens brutalitet mot afroamerikaner.

På onsdagskvällen, lokal tid, samlades hundratals personer för en vaka. Den följdes av en marsch genom staden, som inledningsvis gick lugnt till.

– Vi är trötta på människor, speciellt polisen, som dödar våra svarta män, sade aktivisten Blanche Penn, enligt TT.

En skjuten

Enligt amerikanska medier omringade demonstranterna sedan utposterade poliser. De ska även ha avfyrat raketer och gjort utfall mot poliserna. Ordningsmakten svarade med att använda tårgas, skjuta gummikulor och kasta distraktionsgranater.

Under oroligheterna sköts en person. Det ska dock inte vara polis som avlossat skottet. Den skjutne vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Ytterligare minst åtta människor, varav två poliser, har fått lättare skador.

Undantagstillstånd utlyst

Guvernören Pat McCrory har utlyst undantagstillstånd i Charlotte. Nationalgardet har även kallats in för att få stopp på våldsamheterna.

Det fortsatte dock att vara stökigt till sent på natten. Vid midnatt, lokal tid, kom rapporter om att demonstranter gett sig ut på en motorväg för att stoppa bilar.

Familjen: Han höll i en bok

Händelsen som gav upphov till våldsamheterna ägde rum på tisdagen. Då sköt polis mot 43-årige Keith Lamont Scott, som befann sig på en parkeringsplats i närheten av sin bostad. Polisen har hävdat att Scott var beväpnad. Hans familj har uppgett att det hat han höll i händerna inte var något vapen, utan en bok.

Exakt vad som skedde på platsen är dock oklart. Myndigheterna har ännu inte släppt några filmer från kamerorna som poliserna bär.

Följ ämnen i artikeln