Amnesty: Stängda gränser hotar att leda till flyktingkatastrof

Publicerad 2016-04-18

Kvinnor och barn sitter fast under fruktansvärda förhållanden i Grekland.

Nu kräver Amnesty att Europa öppnar gränserna.

Annars varnar organisationen för en katastrof.

Den 8 mars stängdes gränsen mellan Grekland och Makedonien helt. Sedan dess sitter tiotusentals flyktingar fast i Grekland. Majoriteten är kvinnor och barn och de flesta kom före avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft och kan inte deporteras till Turkiet.

Nästan alla vill vidare norrut, mot Sverige, Tyskland och andra EU-länder där många vill återförenas med sina familjer. Men vägen ut ur Grekland är stängd.

Flyktingarna lever nu i Idomeni vid gränsen mellan Grekland och Makedonien, i hamnen i Pireus och i många andra tillfälliga läger.

Sover på marken

Förhållandena är undermåliga, enligt en rapport från människorättsorganisationen Amnesty. Lägren är överfulla, saknar uppvärmning och har dåliga sanitära förhållanden.

– Vi sover på marken, våra filtar är fulla av vatten. Det finns inga badrum, det är därför människor blir sjuka, säger en höggravid syrisk kvinna i Idomeni, enligt rapporten.

John Dalhuisen, Amnestys chef för Europa och Centralasien, menar att EU-länderna har förvärrat den nuvarande krisen.

Kan leda till katastrof

– Beslutet att stänga rutten över västra Balkan har lämnat mer än 46 000 flyktingar och migranter i fruktansvärda förhållanden och i ett tillstånd av ständig skräck och osäkerhet, säger han i en kommentar.

Amnesty kräver nu att EU-ledarna agerar snabbt genom att förbättra förhållandena för flyktingarna och erbjuda förflyttning till andra EU-länder. Grekland måste också förbättra sitt asylsystem.

Annars hotar en än värre katastrof, varnar Amnesty.