Experten: ”Omvärlden kan inte göra så mycket”

Uppdaterad 2016-03-05 | Publicerad 2016-03-04

De nya utspelen från Nordkorea ska tas på största allvar, men har främst ett inrikespolitiskt syfte.

Det menar Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm, som samtidigt varnar för fortsättning av kärnvapenutveckling.

Samtidigt fortsätter ordkriget med grannlandet Sydkorea som hotar med hård respons.

Kärnvapenutvecklingen i Nordkorea fortsätter. På torsdagen kom diktatorn Kim Jong-Un med ett nytt utspel där han beordrat kärnvapenberedskap.

– Vi måste vara redo att avfyra våra kärnvapenladdningar när som helst, ska Kim Jong-Un ha sagt vid en militärövning enligt den officiella nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

På onsdagen röstade FN igenom skärpta sanktioner mot Nordkorea och bara några timmar senare svarade landet genom att ”avfyra projektiler”. Och nu har man sin kärnvapenarsenal på standby, rapporterar flera internationella medier.

”En reaktion mot sanktionerna”

– Detta är en reaktion mot sanktionerna. Ett utspel, helt enkelt, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm, men höjer samtidigt ett varningens finger.

– Nordkorea är de facto en kärnvapenmakt och med tanke på att vi vet så lite om deras intentioner bör man se allvarligt på utspelet.

Varför gör man det här utspelet? Vad vinner regimen på det?

– Framförallt är det inrikespolitiska motiv som ligger bakom. Det handlar om att se stark ut internt. När man pressas från omvärlden vill man säga att ”vi står starka och har kapaciteten att skydda oss”. Sen ska man inte underskatta viljan att visa omvärlden vad man går för.

Enligt Niklas Swanström är utspelet en fortsättning på frågan i området och inte olikt tidigare utspel efter omvärldens påtryckningar. Men att Nordkorea skulle ”avfyra första missilen” och attackera USA, Japan eller Sydkorea har han svårt att tro.

– Nordkorea är fullständigt medvetna om att de aldrig kan vinna en militär konflikt. Skulle man använda kärnvapen är det det sista man gör, så att säga. Det blir i så fall om de ser de som en sista utväg. Det allvarligaste i nuläget är själva utvecklingen av kärnvapen.

Verktygslådan för omvärlden begränsad

Niklas Swanström säger att vi inte sett slutet på frågan och att Nordkorea kommer att fortsätta utveckla sitt kärnvapenprogram, som i sin tur leder till diskussioner om större sanktioner men det kommer man ”bara så långt med”.

– Man ska inte sticka under stol med att vi inte kan göra så mycket, säger han. Det är ju en isolerad stat så verktygslådan för omvärlden är begränsad fram till dess att vi ser ett större engagemang från Kina och Ryssland. Men det är osannolikt.

”Fast beslutna att försvara sig”

Sydkoreas president Park Geun-Hye svarade på grannlandets kärnvapenutspel genom att hota med hård respons.

– Vi måste svara med hårt straff för att tydligt visa Nordkorea vilket pris de måste betala och att vi är fast beslutna att försvara vår nation, sade hon i ett tv-sänt tal, enligt Reuters.

EU har tidigare välkomnat FN:s hårdare sanktioner, men överväger att själva vidta ännu hårdare åtgärder mot Nordkorea. Ryssland däremot, som likt Kina har närmare kopplingar till Nordkorea, har uppmanat till att förhandlingar med FN återupptas.