22 instängda i gruvbrand

Publicerad 2013-08-25

22 gruvarbetare har räddats från en brandhärjad gruva i Lycksele kommun. Den saknade arbetaren är påträffad, medtagen men vid god hälsa.

– Han har skurit av någon slang som han andats igenom, säger Mats Pettersson, kommunikationschef vid Bolidengruvor.

Tidigare under dagen saknades tre personer, varav en man befarades ha blivit instängd bakom elden. Han var ensam på sin arbetsplats när han upptäckte branden i en kompressor i närheten och larmade själv sina kollegor.

– Han lade sig ner på marken i gruvan och såg till att han fick frisk luft. Han har verkligen haft sinnesnärvaro och vetat hur han ska bete sig, säger Pettersson.

Två av Bolidens egna rökdykare gav sig ner i gruvan för att leta efter mannen, men lyckades inte och satte sig själv i säkerhet i en brandsäker kammare. Senare har den saknade mannen, som beskrivs som en erfaren bergarbetare, själv tagit sig i säkerhet.

Promenerade i säkerhet

– Alla vi andra hade hunnit bli väldigt oroliga. Men han mår enligt uppgift bra och hade själv kommit promenerande ut i säkerhet, säger Pettersson.

Polisen fick in larmet om branden strax efter klockan 12 i dag och sedan dess har ett stort räddningsmanskap arbetat för att lokalisera branden och evakuera gruvarbetarna.

Samtliga 22 gruvarbetare har nu evakuerats efter att ha varit instängda under jorden i nära fyra timmar.

Branden, som startade i en kompressor på 1000 meters djup, släcktes vid 13.50 – men det omfattande arbetet med att vädra ut röken ur gruvan fortsätter.

Fjärde gruvbranden i år

För två veckor sedan brann det i Bolidens gruva i Garpenberg i Dalarna. Omkring 30 personer arbetade i gruvan vid tillfället. Flertalet tog sig ut men fyra personer fick stänga in sig i en räddningskammare medan branden på 800-metersnivån rasade. Efter ungefär en timme slocknade branden och de fyra kunde ta hissen upp oskadda.

I april fattade en lastbil eld i järnmalmsgruvan i Kiruna. Branden gav upphov till kraftig rökutveckling men ingen person skadades.

I mars fick 52 gruvarbetare lämna LKAB:s gruva i Kiruna sedan ett elskåp börjat brinna 1 338 meter under jord.

Källa: TT