FN anklagar Nordkorea för övergrepp

Publicerad 2014-02-15

En FN-kommission har funnit bevis för att brott mot mänskligheten har begåtts i Nordkorea och rekommenderar att slutsatserna ska lämnas över till Internationella brottmålsdomstolen.

Det uppger källor med insyn i utredningen för nyhetsbyrån AP, skriver flera medier.

Kommissionen har arbetat sedan i mars, på uppdrag av FN:s människorättsråd UNHRC, och ska presentera sina slutsatser på måndag.

Regimen i Nordkorea anklagas bland annat för mord, avrättningar, svält, slaveri, tortyr, våldtäkter, tvångsaborter, sexuellt våld, försvinnanden, avrättningar och för att sätta regimmotståndare i Gulag-liknande arbetsläger, som sammanlagt har 80 000-120 000 fångar.

Tortyr och sexuellt våld

I den 372-sidiga rapporten ska även detaljerade vittnesmål och beskrivningar av enskilda fall ingå.

– Människor har berättat för oss hur de torterats, fängslats, utsatts för sexuellt våld och svält, kidnappats, fråntagits sina barn, tvingats se sina anhöriga avrättas.

Så sade kommissionens ordförande, den australiske juristen Michael Kirby, efter att förra året ha hört vittnesmålen från de cirka 80 nordkoreanska flyktingar som rapporten bland annat bygger på, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Att lämna över utredningen till Internationella brottmålsdomstolen kommer dock med största sannolikhet blockeras av Kina i FN:s säkerhetsråd, skriver The Guardian.

”Vågar utmana ödet”

Gabriel Jonsson, Koreaexpert på Stockholms universitet, förvånas inte över uppgifterna som läckt ut från FN-rapporten. Anledningen är att regimens brott mot mänskliga rättigheter har varit kända sedan lång tid tillbaka, inte minst genom vittnesmål från nordkoreanska avhoppare.

– Ju fler som säger en uppgift, desto säkrare kan man vara på att uppgiften är sann, säger Jonsson.

Den informationsmässiga dimman skingras även något genom att avhoppare håller kontakt med invånare i landet med hjälp av internet – trots att det är hårt kontrollerat.

– Kort sagt finns det människor som vågar utmana ödet, och därigenom kan vi veta mer, säger han.

”Inga konkreta konsekvenser”

Gabriel Jonsson tror inte att FN-kommissionens rapport kommer att få några konkreta konsekvenser för Nordkorea. För det första är han enig med andra bedömare om att Kina med största sannolikhet skulle blockera att utredningen lämnas över till Internationella brottmålsdomstolen, med tanke på ländernas särskilda relation och att Kina gör sig skyldigt till egna människorättsbrott. För det andra tror inte Jonsson att regimen tar till sig av utländsk kritik.

– Vid nordkoreanska kärnvapentester vet man i förväg att säkerhetsrådet kommer att anta en fördömande resolution. Då kan regimen säga att FN är en stor skurk som vi behöver samla nationen emot, och det blir en förevändning att mobilisera befolkningen, säger han

TT