”Jag är nog Norges mest hatade man”

Publicerad 2012-06-19

Anders Behring Breivik i rätten i dag.

OSLO. Anders Behring Breivik kallar sig själv för Norges mest hatade man men säger att han offrat sig för sitt folk.

– Jag har lidit väldigt mycket sedan den 22 juli, sa han i dag.

Dag 40 i rättegången mot Anders Behring Breivik ägnades även den åt rättspsykiatri och den för domen så viktiga frågan: Är massmördaren otillräknelig eller inte?

Rättspsykiatrikerna Terje Tørrissen och Agnar Aspaas som i dag vittnade anser att Breivik är tillräknelig, något han själv vill ses som, men han ilsknade till över diagnoserna de gav honom: antisocial och narcissistisk personlighetsstörning.

”Handlar inte om psykiatri”

Breivik bad om att få lämna en kommentar och inledde med att säga:

– För det första så tycker jag det är ganska tråkigt att norska rättspsykiatriska röster har lyckats kuppa in sig i den här rättegången. Det borde handla offren och de bakomliggande orsakerna. 22 juli handlar inte om psykiatri. Sedan gick han punkt för punkt igenom kriterierna för de båda personlighetsstörningarna och exempel på att de inte passar in på honom.

Om diagnoserna, narcissistisk och antisocial personlighetsstörning, sa han:

– Detta är allvarliga diagnoser som omgivningen borde lägga märke till och som gör att man inte kan fungera normalt i alla lägen.

”Har lidit väldigt mycket”

Anders Behring Breivik kommenterade även ett av kriterierna som rättspsykiatrikerna menar att han uppfyller – önskan att bli beundrad.

– Om man vill bli beundrad gör man nog det motsatta till det jag gjort. Jag är nog Norges mest hatade man.

– Jag har lidit väldigt mycket sedan den 22 juli. Det är inget jag önskar någon.

Han tog även upp rättspsykiatrikernas uttalande om att Breivik när han var ung var med i gänget "Skøyen killers" och att de plågade yngre barn.Breivik menar att det är trams.

– De var helt oväsentliga och inspirerade av Teenage Mutant Hero Turtles, sa han.

”För sitt lands bästa”

Han menade att hans bakgrund i hip hop-världen och som graffiti-målare, något han en gång togs av polis för, säger han i dag inte är en bra värld.

– Men det finns många dåliga förebilder, som i "Sex and the City" men de som följer den serien lider inte av personlighetsstörningar.

Breivik fortsatte även att hävda att det han gjorde den 22 juli, då 77 dog och 33 skadades, var för sitt lands bästa.

– Den mest empatiska handlingen någon kan göra är att offra sitt liv för sitt folk, sa han som svar på att han kallats empatilös.

I morgon fortsätter rättegången.

Då är det målsägarbiträdenas dag.