”Varmare – en vecka in i juli”

Publicerad 2014-06-30

Jättehagel och tromber. Storm, regn, blixtar och dunder. Och de traditionella prognoserna framåt ser inte ljusare ut.

I hopp om andra besked rörande sommarvädret vände sig Aftonbladet till de mindre konventionella vädersiarna. Då ser det bättre ut.

Sommaren 2014 har inte varit en höjdare för de som gillar värme och fridfulla dagar på stranden. Men väderoraklet Ingemar Vänerlöv, som spår vädret med hjälp av data som går 154 år tillbaka i tiden, har positiva besked. Enligt honom är chansen att vädret blir varmare än genomsnittet dubbelt så stor som risken att det blir svalare.

”Varmare än normalt”

– Det ser lovande ut. En vecka in i juli kommer det att bli varmare och det ser ut att hålla ända in i september, säger han.

Tysklands motsvarighet, Wolfgang Röder, pekar på liknande resultat. Sommaren i Sverige 2014 blir varmare än vanligt, två grader över genomsnittet.

– Och det är mycket. Det beror delvis på klimatförändringarna och delvis på ett stort lågtryck över Island, säger han.

Farzaneh Darbahani är världens enda kaffelatte-spådam. Hon är skeptisk till väderoraklens resultat. Vi ställde frågan ”hur blir vädret i sommar?” innan hon hällde den skummade mjölken i morgonespresson.

– Nej, nu blir jag ledsen. Hela juli blir kallt, säger hon efter en stunds spänd tystnad.

”Kall sommar”

– Jag ser ett träd, men det står inte stadigt. Det blåser och ligger löv runtomkring, berättar hon.

Hon säger att hon, efter 16 år av lattespådomar, fortfarande chockas av hur rätt hon brukar ha. Men hon lägger också till att hennes prognos bara är generell, det kan bli bra väder på vissa platser. Sverige får dock en genomsnittligt kall sommar.

– Om någon vill åka till varmare länder så är det bra att göra nu i juli, säger Farzaneh Darbahani.

Columbiauniversitetets klimatförskningsinstitut, IRI, publicerar varje månad tremånadersprognoser som anger sannolikheten för att temperaturen blir under eller över det normala. Enligt IRI är det hög sannolikhet för att temperaturerna blir något över det normala i södra och mellersta Sverige under juli, augusti och september och ganska mycket över det normala i norra Sverige.

”Bra i norr”

Henrik Sarri från Nikkaluokta, söder om Kiruna, tittar i naturen och spår precis som sina förfäder hur vädret ska bli flera månader framåt. På senare år har han ställt sig tveksam till sina egna förutsägelser eftersom klimatförändringarna ställer till det. Men i år är han så säker att han vågar uttala sig ändå.

– Sommaren blir bra här i norr! Varmt, också när solen göms bakom moln. Det kan jag se eftersom det har varit blåsigt, kallt och jäkligt hela maj och en stor del av juni. När det slår om till varmt, som det gjort här uppe nu, så håller det minst en och en halv månad, säger han.