Vilks har ett pris på sitt huvud

Uppdaterad 2021-10-03 | Publicerad 2015-02-15

Den svenske konstnären väcker vrede världen över

Från lokal bråkstake till ökänd i hela världen.

Efter en teckning.

– Som alla konstverk så är det betraktaren som skapar verket, har konstnären Lars Vilks sagt.

Det började med något så oförargligt som en utställning med temat hundar på den värmländska landsbygden.

Men hembygdsgården Tällerud kunde nog aldrig ha anat vad som komma skulle när de våren 2007 bjöd in Lars Vilks att medverka.

De skulle snart bli varse.

Men den provokative konstnärens utspel började långt tidigare. Redan på 1980-talet stormade det kring Lars Vilks.

Byggskulpturerna Nimis och Arx ledde till åratal av rättsprocesser i tingsrätt, hovrätt och högsta domstol. Drivvedsskulpturen Nimis byggdes 1982 utan lov i Kullabergs naturreservat, nära konstnärens hem. Stenskulpturen Arx tillkom några år senare. Myndigheterna krävde att verken skulle rivas.

Vilks vägrade.

Saken avgjordes inte förrän i högsta domstolen.

Lars Vilks förlorade och fick betala böter.

Ett annat av den originelle konstnärens skapelser kom 1996. Han proklamerade då området Kullaberg-Höganäs till självständig mark i hans låtsasland.

Som han döpte till Ladonien.

Och där han själv var riksföreståndare.

En konstnär med sinne för utspel, med andra ord.

Ständigt skydd

Så för Lars Vilks var det inga märkvärdigheter när han skickade in sitt bidrag till hembygdsgården Tällerud våren 2007: en teckning av profeten Muhammed, avbildad som en rondellhund.

Men dagen före vernissagen den 21 juli tackade hembygdsgården plötsligt nej. Det gjorde däremot inte Nerikes Allehanda som den 19 augusti publicerade Vilks teckningar.

Sedan den dagen pågår debatten.

Dödshoten.

Och senare även det ständiga livvaktsskyddet.

För Sydsvenskan har konstnären förklarat sig så här:

– Jag har en udd mot islam, eftersom islam ofta företräds av sanningsbesittare, och sanningsbesittare är en otrevlig sort. Sådana personer är inte toleranta. Har man sanningen och denna sanning är den enda möjliga ... Då ska man omvända de förtappade. Sanningen kommer att påvisa hur du ska bete dig, och det får förfärliga konsekvenser för andra. Vi har haft samma sak i kristendomen, då staterna styrdes på det sättet. Vi är inte helt av med det ännu.

Rondellhundarna väckte vrede bland muslimer världen över.

Flera länder protesterade officiellt, bland dem Egypten, Pakistan och Iran. Även i Sverige hölls demonstrationer.

Nyheten nådde även företrädaren till Islamiska statens ledare: Abu Omar al-Baghdadi, överhuvud för dåvarande al-Qaida i Irak.

– Vi uppmanar till mord på tecknaren Lars Vilks som förolämpade vår profet, sa han i en halvtimmeslång video i september 2007.

Och tillade att priset på konstnärens huvud var 100 000 dollar, såvida inte han ”slaktas som ett lamm”. Då skulle mördaren få 150 000 dollar.

Och dödshoten mot Lars Vilks är inga tomma hot.

Gårdagens attentat mot kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn är långt ifrån första gången någon försökt attackera rondellkonstnären eller möten där han varit närvarande.

I februari 2008 beslagtog polisen en karta över konstnären Lars Vilks hus hos en man som pekades ut som terrorist.

I oktober 2009 greps amerikanskan Colleen LaRose på en flygplats i Philadelphia efter att ha planerat att mörda den svenske konstnären.

Barrikaderat dörren

I pressen kom hon att kallas Jihad Jane. I januari förra året dömdes hon till tio års fängelse.

I mars 2010 greps sju personer på Irland och en i USA, misstänkta för att ha planerat mörda Vilks.

– Jag har varit med om det här så många gånger förut. Kanske har jag blivit lite avtrubbad, kommenterade han saken för Aftonbladet.

Några dagar senare berättade Vilks att han nu barrikaderat dörren med taggtråd och letat fram en rostig gammal yxa.

– Jag vet precis vad jag ska göra om någon kommer, sa han.

Den 15 maj samma år försökte två bröder, 20 och 21 år gamla, bränna ner Lars Vilks hem. De lyckades inte. En av bröderna lyckades däremot tända eld på sina egna kläder och blev brännskadad.

Kastade ägg

Fyra dagar tidigare hade Vilks under en föreläsning på Uppsala universitet visat filmen ”Allah Ho Gaybar”, som visar homosexuella i Muhammedmasker. Då gick en 18-årig man till attack.

– Jag blev skallad i bröstet och fick glasögonen krossade, sa han efteråt till Aftonbladet.

Den 11 december 2011 sprängde Taimour Abdulwahab, 28, sig själv till döds mitt i julhandeln i centrala Stockholm.

I ett mejl till TT bara minuter tidigare förklarade Abdulwahab att Lars Vilks målningar och de svenska styrkorna i Afghanistan var orsaken till attacken.

Och den 21 februari 2012 blev konstnären återigen föremål för rubriker.

Vilks skulle hålla en föreläsning på Karlstads universitet samma kväll och när han visade upp en bild av profeten Muhammed utanför en krog reste sig en grupp människor och kastade ägg på honom.

Men för varje gång har Lars Vilks förklarat att inget kan stoppa honom och att yttrandefriheten måste försvaras.

Och om den värmländska hembygdsföreningen förundrats över det genomslag den ratade rondellhunden fick så är de inte ensamma.

– Jag kan inte fatta att den lilla teckningen fått såna konsekvenser, sa Lars Vilks till Aftonbladet för något år sedan.

Attackerna mot Vilks

21 februari 2012: Lars Vilks attackeras i samband med en föreläsning på Karlstads universitet. När han visar upp en bild av profeten Muhammed utanför en krog reser sig ett sällskap och kastar ägg på honom.

11 december 2010: Taimour Abdulwahab, 28, spränger sig själv till döds mitt i julhandeln på Bryggargatan i Stockholm. Något går fel med hans bombbälte och enbart han själv omkommer. I ett mejl till TT anger Abdul­wahab strax före dådet Lars Vilks målningar och de svenska soldaterna

i Afghanistan som skäl för attacken.

15 maj 2010: Två svenska bröder, 21 och 20 år, försöker bränna ner konstnären Lars Vilks hus. Bröderna döms i

både tingsrätt och hovrätt till tre respektive

två års fängelse.

11 maj 2010: Under en föreläsning på Uppsala universitet spelar Vilks upp filmen ”Allah Ho Gaybar”, som visar homosexuella i Muhammedmasker. En 18-årig man

går till rasande attack. En Säpovakt hinner kasta sig emellan mannen med knutna nävar och Vilks.

9 mars 2010: Sju personer grips på Irland misstänkta för att ha planerat mordet på den kontroversielle konstnären.

Januari 2010: Vilks uppges få ett telefonhot från Somalia av en person som talar svenska. ”Du står på tur, vi kommer att hälsa på dig”, säger mannen.

16 oktober 2009: Colleen LaRose grips på flygplatsen i Philadelphia efter att ha planerat att mörda den svenske konstnären Lars Vilks. Hon döms i januari 2014 till tio års fängelse.

Februari 2008: Polisen beslagtar en karta över konstnären Lars Vilks hus hos en terrorutpekad man.

7 september 2007: Konstnären Lars Vilks sju meter höga rondellhund i Trelleborg sätts under natten i brand.

15 september 2007: I en video sätter al-Qaida ett pris på konstnären Lars Vilks huvud. På ett videoband utlovar terrorgruppens dåvarande ledare i Irak 100 000 dollar till den för den som dödar konstnären – om han ”slaktas som ett lamm” får mördaren 150 000 dollar.
 

 Källa: TT, Aftonbladet