Ändra ditt pensionssparande – annars blir du dubbelbeskattad

Publicerad 2014-10-28

Miljontals svenskar har ett privat pensionssparande.

Men nu får du se upp, varnar Pensionsmyndigheten.

Annars riskerar du bli dubbelbeskattad efter årsskiftet.

I dag kan alla svenskar med ett privat pensionssparande göra avdrag i deklarationen på upp till 12 000 kronor om året.

Enligt Pensionsmyndigheten har cirka 38 procent av svenskarna i åldern 20 till 64 år ett sådant sparande. I snitt sparar de 470 kronor i månaden.

Från årsskiftet sänks dock avdragsrätten till 1 800 kronor, vilket innebär att gränsen för det avdragsgilla sparandet sänks från 1 000 till 150 kronor per månad.

Om man inte ändrar sitt sparande innan dess får man betala skatt på alla belopp över 150 kronor i månaden innan de sätts in i sparandet. När man sedan tar ut pengarna får man betala skatt på pengarna igen, varnar Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Från 2016 väntas avdragsrätten försvinna helt och hållet.

– Svenskarna har sparat så här i 25 års tid, men nu måste de tänka annorlunda, säger Claes Hemberg, sparekonom på banken Avanza.

Varnar för fällor

Han ser flera potentiella fällor efter att reformen trätt i kraft.

– Jag upplever att de flesta banker säger att de ska stänga den här sparformen, men det finns ingen sådan branschöverenskommelse. Det kan mycket väl finnas de som låter det rulla på och så sitter du med skägget i brevlådan. Det är nog bra att varna för det, stäng av det här sparandet så att du inte fortsätter i onödan, säger han.

Men även om din bank avslutar sparandet åt dig kan du inte luta dig tillbaka och tro att allt löser sig.

– Då kanske du glömmer att skaffa ett nytt sparande och så går pengarna till konsumtion i stället. Många banker talar om att de ska ringa runt till sina sparare och varna, men om de lyckas återstår att se, säger Claes Hemberg.

”Lås in-knepet”

Här intill listas flera andra sparformer. Claes Hemberg ser ett så kallat investeringssparkonto, ett gratiskonto där ens fond- och aktiesparande schablonbeskattas varje år, som det mest naturliga alternativet.

– Det är utan inlåsning och utan avgifter. Två fördelar som pensionsförsäkringen inte hade.

Han varnar dock för att låsa in sina pengar i dyra kapitalförsäkringar.

– Vi har en stor grupp som nu riskerar att springa fel och bli påsålda kapitalförsäkringar i stället. Det är en dyr sparform som har en inlåsning. Den fällan tror jag att det är bra att tala om. Kanske en tredjedel av bankerna kommer försöka ta till det knepet, "lås in-knepet".

Den sänkta avdragsrätten för privat pensionssparande träder i kraft vid årsskiftet, under förutsättning att regeringen får igenom sin budget som läggs fram i riksdagen om knappt tre veckor.