Berättade för sin vän: ”De slår mig”

Uppdaterad 2014-12-03 | Publicerad 2014-11-21

Yara berättade för en klasskamrat att hon blev slagen.

Åttaåringen var rädd att gå hem och bad kompisarna att inte skvallra till läraren.

Det framkom idag när rätten spelade upp ett videoförhör med ett av barnen.

– Hon sa att de slog henne, säger klasskamraten.

Ett veckoslut berättade åttaåriga Yara om misshandel för sina klasskamrater. Hon ville inte att skolan skulle ta slut och var livrädd att gå hem.

– Hon sa att de slog henne och kastade papperskorgar efter henne, säger klasskamraten i ett videoförhör som spelades upp för rätten.

En stund tidigare samma dag ska läraren ha sagt till barnen att ”nu är det snart helg” varpå Yara ska ha blivit mycket besviken. När lektionen var slut och det var dags att gå hem märkte barnen att Yara var rädd.

Insåg att hon var rädd

Samma fredag, ungefär en månad innan hon dog, darrade Yaras händer när när hon skulle ta på sig ytterkläderna. Klasskamraten frågade då varför hon var ledsen. Yara ska ha förklarat att hon brukade bli slagen. När klasskamraten insåg att Yara var rädd ville klasskamraten och ytterligare en kamrat berätta för läraren. Då blev Yara ännu oroligare.

– ”Nej, säg inget. De slår mig.” sa hon, säger klasskamraten i videoförhöret.

Inga riktiga vinterkläder

Klasskamraten vittnar också om att Yara alltid hade samma kläder på sig när hon kom till skolan. Hon ska inte haft riktiga vinterkläder och det ska också ha hänt att hon kom till skolan utan strumpor på fötterna.

Idag, den sjunde rättegångsdagen, är Yaras pappa åter närvarande i rätten. När rätten spelade upp videoförhöret med klasskamraten sa Yaras pappa något på arabiska till den misstänkta kvinnan och lämnade sedan salen.

Islamolog vittnar

Yaras mamma är inte på plats. Under tisdagen rapporterade P4 Blekinge att rättegången tillfälligt fick avbrytas när Yaras mamma plötsligt fick ett utbrott och skrek åt de misstänkta att de var djur och mördare. Efter det har mamman inte varit närvarande.

Under fredagen vittnade även islamologen Jan Hjärpe. Kvinnans advokat Eric Widner ville att han skulle förklara hur hennes vittnesmål kan ha påverkats av hennes traditionella islamiska bakgrund. Kvinnan har tidigare sagt att mannen inte var hemma kvällen när Yara dog. Men tog sedan tillbaka uppgiften.

– Kvinnan skyddar enligt tradition mannen. Så det är möjligt att det har påverkat, säger islamologiprofessorn Jan Hjärpe.

Advokat Eric Widner ställde frågor till Jan Hjärpe om det faktum att släkten ännu inte framfört några kondoleanser till Yaras familj. Vilket han tror kan tyda på att det finns en hotbild de inblandade, inklusive Yaras mamma. Eftersom mammans släkting är misstänkt anser släkten att hon också har ett visst ansvar för flickans död, menar Eric Widner.

– Hon har flytt till Sverige och säger att hon inte vågar återvända, säger han.

Jan Hjärpe menade att det är omöjligt att säga om det här kommer mynna ut i någon from av vedergällning. 

Vid slutet av dagen yrkade Eric Widner på att den misstänkta kvinnan skulle försättas på fri fot. Med motiveringen att hon skulle kunna träffa sina barn.

– Barnen är väldigt små. Det är inte rimligt att man skiljer barnen från sina föräldrar på det här sättet. Det är bara ett åtal och en misstanke mot min klient, säger Eric Widner.

Advokatens yrkan avslogs.

Rättegången tar paus i drygt en vecka och återupptas den 3 december.

Följ ämnen i artikeln