Hon är favorit att ta över efter Reinfeldt

Uppdaterad 2014-10-14 | Publicerad 2014-10-01

Kampanjandet redan i full gång

Det återstår flera månader tills Moderaterna ska välja en ny partiledare efter Fredrik Reinfeldt.

Men kampanjandet internt i partiet redan är i gång.

Både Catharina Elmsäter-Svärd och Anna Kinberg Batra står redo att ta över om de får frågan.

På fredag träffas Moderaternas valberedning för ett första möte i jakten på en ny partiordförande. Då har det gått knappt tre veckor sedan Fredrik Reinfeldt meddelade att han lämnar posten som M-ledare. Partiet har kallat till en extrastämma den 7 mars 2015 och innan dess ska en kandidat presenteras.

Spekulationerna om vem som ska ta över är redan i full gång. Två namn pekas ut av de flesta: avgående infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och gruppledaren Anna Kinberg Batra.

Stora delar av partiet chockades när Reinfeldt meddelade sin avgång, men Aftonbladet kan i dag avslöja att huvudkandidaterna redan haft något som kan liknas vid kampanjer i gång internt under en tid.

Kinberg Batra har fått ta stort ansvar

Flera källor pekar ut att Kinberg Batra har ett visst stöd hos den partiledning som är på väg bort samt hos en del moderater i Stockholm. Precis som Reinfeldt innan han valdes 2003 är hon i dag gruppledare och partiets första namn i finansutskottet.

I sin nuvarande roll har hon fått ta ett stort ansvar efter valförlusten och hon har företrätt partiet i samtalen med Stefan Löfven sedan dess. Kinberg Batra kommer också spela en central roll när partiet nu ska fördela utskottsposter i riksdagen.

– Det är tydligt att hon vill ha jobbet om hon får frågan. Hon har nu en mycket mäktig position där hon syns mycket utåt. Hon liknar både Reinfeldt och Borg, säger en M-källa.

Men enligt vad Aftonbladet erfar ligger det henne fortfarande i fatet ute i landet att hon under sin personalvalskampanj 1998 sa att "stockholmare är smartare än lantisar".

Men flera uppgiftslämnare menar att det är Elmsäter-Svärd som är favorit att ta över efter Reinfeldt och att hon har sitt starkaste stöd bland M-politiker ute i kommunerna och i de viktiga M-distrikten i Stockholms län och stad. Det senaste året har Elmsäter-Svärd rest runt mycket i landet. Hon har dessutom varit väldigt synlig då hon frontat flera kampanjer, valupptakter och dessutom partiets Sverigemöte i våras.

De stödjer Elmsäter-Svärd

En av dem som redan gett henne sitt stöd öppet är Bo Frank, tungt kommunalråd i Växjö. Bland hennes supporters nämns också avgående handelsminister Ewa Björling och Henry Sténson, ordförande för Moderaterna i Stockholms stad.

– Intrycket är att Cattis haft något som liknar en kampanj i gång ett tag. Hon är oerhört populär bland gräsrötterna, säger en M-källa.

Internt missnöje

Men samtidigt är den avgående infrastrukturministerns framfart inte populär i alla delar av partiet. Enligt vad Aftonbladet erfar finns en irritation att processen nu går för fort.

– Efter valet sa Reinfeldt att partiet behövde några månader på sig för att fundera över framtiden. Nu finns det en irritation över att en kandidat har bedrivit kampanj redan långt före valet och att många försöker få processen att avslutas så fort som möjligt. Detta innan många ens bestämt sig för vem man förespråkar, säger en källa.

Både Kinberg Batra eller Elmsäter-Svärd avböjer att kommentera om de vill bli partiledare eller inte. Valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman har inte gått att nå för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln