De sänker rot – och satsar på att bygga

Publicerad 2015-03-25

Regeringen bryter sitt löfte och sänker rot-avdraget.

Pengarna man får in satsas på att subventionera byggandet av hyresrätter och studentbostäder.

– Bostadsbristen är ett av Sveriges största hinder för tillväxt och utveckling, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Nyheten om att regeringen vill sänka rot-avdraget från årsskiftet från 50 procent till 30 procent läckte ut under gårdagen.

– Vi har sett att skattebetalarnas kostnader för rot-avdraget har ökat med två miljarder enligt prognosen bara under 2014, sa finansminister Magdalena Andersson (S) till TV4 Nyheterna.

Kritiken mot beskedet lät inte vänta på sig, då både Andersson och Stefan Löfven före valet i höstas sade sig vilja behålla rotavdraget.

Fler små hyresrätter

Pengarna som tas in på minskat stöd för hemmarenoveringar, rot-avdraget, ska öronmärkas till att bygga fler små och billiga hyresrätter och studentbostäder i kommuner med bostadsbrist.

Totalt handlar det om 3,2 miljarder kronor som i stället satsas på byggandet. Pengarna motsvarar cirka 15 000 lägenheter per år. Stödet ska omfatta byggnationer från och med i dag, och ska finns med i höstens budget. Det övergripande målet är till 250 000 nya hyresrätter och studentbostäder till år 2020.

Bostadsbrist i 150 kommuner

Stefan Löfven inledde dagens presskonferens, där också Magdalena Andersson och de båda MP-språkrören och ministrarna Åsa Romson och Gustav Fridolin deltog, med att säga att bostadsbristen i Sverige är omfattande och rör 150 kommuner i landet, särskilt i storstadsområden.

– Det är en hämsko för svensk tillväxt. Och när det gör det ökar det naturligtvis arbetslösheten, vilket i slutändan försämrar våra möjligheter att upprätthålla och utveckla den välfärd vi vill se, säger han.

Magdalena Andersson menade att bostadsbristen särskilt slår mot de unga och deras möjligheter att börja sina egna vuxenliv.

Sätter hyrestak

Satsningen omfattar även pengar till kommunerna för att stimulera bostadsbyggandet, total 3,5 miljarder, som bland annat ska gå till att energieffektivisera miljonprogrammet.

– Vi kommer att premiera de kommuner som är beredda att ta det ansvar som krävs, säger Gustav Fridolin.

Regeringen föreslår ett hyrestak på de nya lägenheterna, men det är oklart hur länge det ska gälla. Stefan Löfven tror inte taket kommer hindra byggbolagen från att vilja bygga.

– Vi hade ett liknande system förut och det visade sig att det fungerade. När det togs bort så sjönk byggandet, så vi tror att bolagen kommer vilja bygga. Det är ju också det stimulanserna är till för, säger han.

Dagens förslag ingår i budgetpropositionen för 2016.