Svenska anklagas för gruvstrejken i Sydafrika: ’Absurt’

Publicerad 2014-06-24

Regeringspartiet ANC i Sydafrika anklagar en svensk medborgare för att ha varit drivande bakom den största gruvstrejken i landets historia.

Höggravida Liv Shange hängs ut med namn och bild.

– Det är ju ganska absurt, säger hon till Metro.

Gruvstrejken i platinaindustrin i Sydafrika har pågått i fem månader. Huvudkravet har varit högre löner och 70 000 arbetare har deltagit. I går lyckades parterna enas och strejken tog officiellt slut, enligt fackförbundet AMCU.

”Vita utländska krafter”

I Sydafrikas motsvarighet till "Uppdrag granskning" hängs nu höggravida svenska Liv Shange, 33, ut som en av hjärnorna bakom strejken, skriver Metro.

I programmet hävdar representanter från regeringspartiet ANC att "vita utländska krafter" stått bakom strejken för att förstöra landets ekonomi. Under rubriken "Är det den här kvinnan som bär skulden?" anklagas Liv Shange för att vara en av de drivande krafterna.

– Det är ju ganska absurt. Men det finns ett behov av syndabockar. Det är ett sätt att förringa varför den här strejken uppkommit – och varför den fortsätter, säger Liv Shange till Metro.

Bott i landet sedan 2004

Liv Shange är född i Luleå och är gift med en sydafrikansk man. Hon har bott i landet sedan 2004. Paret väntar i dagarna sitt fjärde barn. Sedan flera år tillbaka är Liv Shange aktiv i partiet Democratic Socialist Movement.

Efter att sydafrikansk polis 2012 sköt ihjäl 34 strejkande arbetare har hon också arbetat aktivt för gruvarbetarnas villkor.

– Vi fick sådant genomslag för våra idéer att det inte gick att undvika att tala i megafon inför tusentals arbetare, säger Liv Shange till Metro. Hon förnekar att hon skulle ha haft någon formell roll i fackförbundets arbete, som ANC hävdar.

– Jag är inte med i förhandlingar och representerar inte gruvarbetarna på något sätt. Vi har bara, som politiskt parti, stöttat strejken, säger hon.

”Otroligt ansvarslöst”

Flera fackföreningsledare har de senaste åren mördats i Sydafrika och Liv Shange säger till Metro att utpekandet är "obehagligt".

– Det finns en tradition av våldsamma konflikter inom fackrörelsen. Just därför är otroligt ansvarslöst av ANC att komma med sådana här svepande uttalanden och anklagelser. Det finns gott om galningar ute i samhället som kan ta det här på allvar, säger hon.