Dykare ska hitta dolda stridsflygen

Publicerad 2015-05-10

Vid Skånes kust vilar gamla krigsvrak.

Nu ska dykare börja leta efter förlorade plan – som kan innehålla både bomber och kvarlevor.

– Det var så många som bara försvann under andra världskriget och som nu bara är listade som saknade, Kjell Andersson, dykare och forskningsingenjör, till TT.

Totalt tre flygplansvrak ska undersökas av dykare med start på måndag i projektet Havsresan av Lunds tekniska universitet.

Målet är att identifiera planen som lär vara en amerikansk B 17-bombare (Flygande fästning), ett tyskt postplan av typen Focke Wulf FW 200 Condor och en allierad bombare av typen Halifax, enligt TT.

Ska identifiera

Två av planen är begravda under sand, och även om sannolikheten att hitta kvarlevor är liten så kan den finnas, framför allt i B 17-planet, enligt Sydsvenskan.

Men det är genom att hitta planets tillverkningsnummer som man hoppas identifiera planen, och därigenom ta reda på vilka som funnits ombord.

– Så att de anhöriga kan få lite frid i sinnet, säger Peter Jonsson, teknisk geolog vid Lunds tekniska högskola, som genomför arrangemanget tillsammans med dykaren Kjell Andersson, till Sydsvenskan.

Vill stoppa plundring

Om det hittas ammunition eller bomber vid planen finns polisens bombgrupp att tillfråga om hur de ska hanteras.

Projektet Havsresan jobbar också för att bättre kunna skydda vrak från plundrande dykare som riskerar att förstöra fyndplatser.

– Det finns de som i oförstånd tar souvenirer och sedan finns det samlare som ser stora världen i föremål från andra världskriget. Vi vill verkligen inte att något härifrån ska komma på avvägar, säger Peter Jonsson till Sydsvenskan.

Följ ämnen i artikeln