Per Liljekvist dömd

Publicerad 2015-05-27

Per Liljekvist.

Den kände advokaten Per Liljekvist skickade två kriminella män att misshandla en grupp ungdomar.

Nu har han dömts till samhällstjänst för anstiftan till misshandel, men frias från en rad andra brott, däribland hets mot folkgrupp.

De två som utförde misshandeln får båda fängelsestraff.

Det var i slutet på oktober förra året. Den 52-årige advokaten, som bland många andra företrätt skådespelaren Mikael Persbrandt, befann sig på en restaurang i Djursholm.

Utanför restaurangen, på ett torg, hade ett antal ungdomar samlats, efter att en föräldrafri fest i området blivit inställd. Flera av ungdomarna hade utländsk bakgrund.

Frias från hets mot folkgrupp

Enligt flera vittnen Aftonbladet talat med, kom Per Liljekvist ut från restaurangen, märkbart berusad, och skrek åt ungdomarna att "sådana som ni hör inte hemma här".

I åtalet påstods att advokaten höjt sin arm i en Hitlerhälsning, men domstolen menar att detta inte är klarlagt, och friar honom därför från anklagelserna om hets mot folkgrupp.

Ett verbalt bråk uppstod sedan, och advokat Per Liljekvist ringde då en tidigare klient, en kriminellt belastad man, som kort därefter kom till platsen.

Den kriminella mannen, och en vän till honom, misshandlade så fort de steg ur taxin flera av ungdomarna på torget.

Motsvarar 2 månaders fängelse

Enligt tingsrätten är det klarlagt att advokaten ringt efter dem och gett dem i uppdrag att misshandla de tre ungdomarna.

En av männen angrep också en vuxen man, som försökte avstyra bråket. Tingsrätten menar dock att det inte kan anses att han då handlade "på uppdrag" av Per Liljekvist.

Tingsrätten skriver att det brott Per Liljekvist döms för har ett straffvärde motsvarande två månaders fängelse, men eftersom han inte tidigare är straffad och det saknas anledning att tro att han ska återfalla i brottslighet stannar straffet vid villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

De två unga männen som misshandlade ungdomarna döms till en respektive två månaders fängelse.

Aftonbladet söker åklagaren och Per Liljekvists advokat.

Elisabeth Massi Fritz är målsägarbiträde för de misshandlade ungdomarna. Hon säger att hon tror att domen kommer överklagas.

– Jag är övertygad om att målet kommer att prövas av hovrätten då Liljekvist inte kan vara nöjd med att han blev dömd för anstiftan av misshandel.

Också målsägandesidam, och åklagaren, överväger att överklaga.

– Det lutar åt en överklagan. Hitlerhälsningen måste nog prövas av hovrätten, säger Elisabeth Massi Fritz

– Fem olika personer har i tingsrätten hörts i målet och ställt sig upp och visat hur Liljekvist har gjort hitlerhälsningen. Det har varit en klassisk hitlerhälsning som samtliga dessa har visat. Jag anser att Liljekvist är överbevisad i denna del och att han borde ha dömts även för Hitlerhälsningen.

Följ ämnen i artikeln