Drillats till prinsessa sedan första mötet

Uppdaterad 2015-05-21 | Publicerad 2015-05-19

I juni gifter sig Sofia Hellqvist med prins Carl Philip.

Men hon har drillats till prinsessa – sedan de träffades.

– Hon får fullt stöd av hovet så att hon ska vara förberedd på bästa sätt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Den 13 juni blir hon Sveriges nästa prinsessa. Men utbildningen började mycket tidigare än så för Sofia Hellqvist, 30. Redan när hon och prins Carl Philip träffades 2010 började hon förbereda sig för livet som kunglighet.

– Carl Philip och Sofia har känt varandra i flera år. Redan då började förberedelserna för en kommande ny roll som medlem i kungafamiljen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Sofia har full support från hovet och självklart från kungafamiljen i en mängd olika frågor för att hon på bästa sätt ska vara förberedd i sin kommande nya roll som representant i kungafamiljen och fru till prinsen.

Daniel stort stöd

Prins Daniel har varit ett stort stöd i Sofias inträde i kungahuset. Inför hans och Victorias bröllop 2010 hade han ceremonimästare Jan-Eric Warren som mentor.

– Det var mitt jobb att hjälpa Daniel att komma in på ett bra sätt och få en introduktionsutbildning under en ganska lång tid, säger Warren, som mellan 2009 och 2012 lärde Ockelbosonen allt om hur hovet är konstruerat.

– Och sen var det ju också naturligtvis väldigt mycket historia och statskunskap.

Slipper skolbänken

Warren är inte inblandad i Sofias förberedelser. Margareta Thorgren berättar att situationen skiljer sig från Daniels eftersom han gifte sig med en blivande statschef, men säger att Sofia självklart får  utbildning i bland annat det svenska statsskicket och monarkins uppdrag. Det rör sig inte om harvande av böcker i skolbänken, utan snarare om att vara med och delta, säger hon. Medieträningen står Thorgren och informationsavdelningen för.

"Klarar det med bravur"

Affärskvinnan Barbro Ehnbom har varit Sofias mentor sedan innan hon träffade Carl Philip. Hon är övertygad om att Sofia kommer att klara prinsessrollen med bravur.

– Hon har en naturlig talang för detta. Strålande. Hon kommer att bli en sådan professionell representant för Sverige så det blir jättekul för alla, säger hon.