FP-toppen: Rädd att vi förlorar kontrollen i Europa

Uppdaterad 2015-11-23 | Publicerad 2015-11-21

Kräver terroråtgärder - och hyllar Anders Ygeman

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) kräver att unionen tar ett krafttag mot terrorn.

Hon vill bygga ut underrättelsetjänsten i Europa och inrätta en gemensam åklagarkammare där terrorister ska dömas.

– Det är en absolut exceptionell situation i Europa. Kan vi inte svara upp mot det här är jag rädd att tåget går och vi förlorar kontrollen, säger hon.

Cecilia Wikström, talesperson för den liberala gruppen i Europaparlamentet, är vanligtvis baserad i Bryssel - en stad som nu lamslås av terrorhot. I helgen deltar hon på Folkpartiets landsmöte i Stockholm.

– Det känns väldigt egendomligt för mig att vara här med tanke på vad som händer i Bryssel och i Paris. Och det känns olustigt med mina medarbetare som återvänder till Bryssel i morgon, jag är orolig för dem, säger hon.

Ta krafttag mot terrorn

Wikström lägger nu fram fem EU-åtgärder för att bekämpa terrorn. Åtgärderna ska vara på plats innan årsskiftet. Bland annat vill hon att EU:s underrättelsetjänst ska byggas ut så att länderna i större utsträckning delar information om misstänkta terrorister.

– Det är väldigt begränsat i dag. Man skulle göra det i en större skala och med en automatisering, säger hon och tillägger att vissa länder i dag inte delar med sig av den information man har.

Wikström vill också ge Europol mer personal och automatisk tillgång till terrorinformation från nationella polismyndigheter. Hon vill även inrätta en europeisk åklagarkammare med syftet att komma åt terrorister som reser mellan EU-länder.

– Nu söker sig franska terrorister till Belgien för att det är svårare att hitta dem där, svårare att lagföra dem där och lindrigare straffsatser där än i Frankrike. Det är inte okej.

Hyllar regeringens arbete

Andra förslag är att att EU-länderna inleder större samarbete med att förebygga radikalisering så väl som att avradikalisera jihadister som återvänt från Syrien och Irak.

Samtidigt ger hon en eloge till den svenska regeringen för arbetet med att hitta gemensamma lösningar på EU-nivå.

– Anders Ygeman har gjort ett fantastiskt jobb i detta, även Morgan Johansson. Jag är stolt över vad regeringen har gjort så här långt.