Erdogan: ”Putin svarade inte i telefon”

Publicerad 2015-11-26

President Vladimir Putin beklagar att Turkiet ännu inte bett om ursäkt – och inför ekonomiska sanktioner mot landet.

Men enligt uppgifter till AFP kunde Turkiet inte nå Ryssland.

Enligt nyhetsbyrån svarade nämligen inte den ryska presidenten i telefon när president Erdogan ringde.

De tidigare ganska varma relationerna mellan Ryssland och Nato-landet Turkiet har blivit minst sagt frostiga.

Detta sedan Turkiet på tisdagen sköt ner ett ryskt stridsflygplan av typen SU-24 på bombningsuppdrag vid gränsen mot Syrien.

En av planets piloter dog och ytterligare en person dödades under ett räddningsuppdrag.

”Inga uttryckliga ursäkter”

I dag höll Vladimir Putin ett tal i Kreml där han klagade på att Ryssland ännu inte fått en ursäkt för nedskjutningen.

– Vi har fortfarande inte hört några uttryckliga ursäkter från Turkiets högsta politiska nivå eller några förslag för att kompensera för den skada de orsakat, eller löften om att straffa de brottslingar som är ansvariga för sina brott, sa Putin enligt AFP.

Ekonomisk motattack

Ryssland förbereder sig samtidigt för att gå till motattack mot Turkiet, rapporterar AFP. Enligt nyhetsbyrån rör det sig om att bryta ekonomiska band med landet genom att frysa gemensamma investeringsprojekt, strama åt handeln mellan länderna, införa en livsmedelsbojkott och höja tullavgifter.

Premiärminister Dimitrij Medvedev har beordrat sin regering att ta fram ”svarsåtgärder”. I ett tv-sänt uttalande uppgav han på torsdagen att restriktionerna bland annat kommer att omfatta just import av turkiska matvaror. Även turist-och transportindustrin kan komma att påverkas.

Rysk media ska redan under gårdagen ha rapporterat om hur hundratals lastbilar med turkiska varor blivit stoppade vid gränsen, uppger AFP.

Olika uppfattningar

Det hela kan ses som en fortsättning på det ordkrig som utlösts efter nedskjutningen av det ryska stridsflygplanet i tisdags.

Piloten som överlevde påstår att de inte fick några varningar innan missilen som träffade planet avfyrades.

Turkiet hävdar motsatsen.

Den turkiska armén säger att de inte visste om att stridsflygplanet var ryskt. President Recep Tayyip Erdogan har även sagt att nedskjutningen inte var en medveten attack på Ryssland utan ett automatiskt svar på kränkning av landets luftrum.

Under gårdagen släppte Turkiet även en ljudfil som de menar bevisar att de varnat piloterna.

Turkiet: ”Vi behöver inte be om ursäkt”

På eftermiddagen meddelade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu att Ankara inte ser skäl att framföra en ursäkt till Moskva, rapporterar AFP.

– Vi behöver inte be om ursäkt i ett fall där vi har rätt, sa Cavusoglu.

Under eftermiddagen har det kommit fram nya uppgifter. Enligt AFP ska Erdogan ha försökt nå Putin. Men den ryska presidenten svarade inte i telefon.

Senast i oktober sköt Turkiet ned en drönare som flugit in dess luftrum. Vid två tidigare tillfällen har landet även protesterat mot att Ryssland kränkt landets luftrum i samband med bombningar i Syrien.