Falkar släpptes fria – tragedi direkt

Publicerad 2015-07-07

Fågelexpert: "Tragiskt att den dog första dagen"

Tre pilgrimsfalkar släpptes ut i det fria i Stockholm i fredags.

Nu är en död och en spårlöst försvunnen.

– Vi vet inte vad som hänt, säger Mats Grahn vid Stockholms ornitologiska förening.

Tragedin inträffade redan under falkarnas första dag i frihet. De lite över en månad gamla fåglarna har fötts upp på Nordens ark och släpptes i fredags ut i Stockholm, där de fått ett eget bo på ett höghustak nära Skanstull på Södermalm.

De blev jagade av måsar efter utsläppet, men det ska inte ha haft något med olyckan att göra.

– Samma dag vi släppte ut dem flög en in i ett fönster och bröt nacken. Det var första dagen den var ute och testade sina vingar. Kanske såg den reflektionen av himlen i fönstret, säger Mats Grahn vid Stockholms ornitologiska förening.

En är försvunnen

Pilgrimsfalkarna var nära att utrotas i Sverige på 1970-talet. Nu är ABC-området det enda området i Sverige där de inte finns. En av pilgrimsfalkarna lever helt säkert fortfarande. Den tredje har inte setts till och de som leder fågelprojektet vet inte vad som hänt den.

– Den är försvunnen, men kan vara kvar i stan. Vi bevakar falken som är kvar och letar efter den andra, säger Mats Grahn.

Sorg hos försäkringsjätten

Dödsfallet ska ha tagit hårt på personalen på försäkringsbolaget Folksams kontor, på vars tak falkarna har sitt bo.

– Det var sorg i huset den dagen. De har blivit väldigt engagerade för falkarna, säger Elin Rantakokko, tillförordnad kanslichef på Nordens ark.

Men det är en ganska stor andel av de här fåglarna som dör första året, enligt Mats Grahn.

– Men det är ju tragiskt att den dog redan första dagen. Fågeln som finns kvar överlever förhoppningsvis, den ser ut att klara sig.

Kommer den hitta någon att para sig med?

– Ja, de blir könsmogna om tre år. Men den kommer först att lämna Stockholm i augusti, om den inte förolyckas här. Men nu när den är en säker flygare brukar det gå bra, säger Mats Grahn.

Följ ämnen i artikeln