Moderaterna: ”SD skapar kriser”

Publicerad 2016-02-07

Sverigedemokraterna flörtar nu med Moderaterna och hoppas på ett samarbete.

Men Moderaterna låter sig inte smickras.

– Sverigedemokraterna skapar mer kriser än vad de löser, säger Elisabeth Svantesson (M) i SVT:s Agenda.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har tidigare flörtat med moderata kommunpolitiker, men Moderaterna låter sig inte smickras. I SVT:s Agenda möts Elisabeth Svantesson (M) och Paula Bieler (SD) i en het debatt.

– När man kommer till Sverige behöver man bra svenskundervisning och en kontakt med den svenska arbetsmarknaden. Allt det tar ni bort i budgeten och det är anmärkningsvärt, säger Elisabeth Svantesson.

Enligt Elisabeth Svantesson är lösningen en ”aktiv jobbpolitik” och inte ökade bidrag. Moderaterna vill ha fler lärlingsjobb, en snabbare väg till språkundervisning och möjlighet att snabbare komma in på arbetsmarknaden.

Det vill inte SD och därför är ett samarbete med dem inte aktuellt, anser Elisabeth Svantesson.

Hoppas att de ser koppling

Det håller inte Paula Bieler med om, utan hon anser att Moderaterna delar invandrare och svenskar i ”två olika fack”. Hon vill att M ska inse att deras migrationspolitik är mer lik SD:s än vad de vill erkänna.

– Vi vet sedan tidigare att de haft politik på integrationsområdet som påminner om vår. De har tidigare gått i motsatt riktning och samarbetar med Miljöpartiet men nu hoppas vi att de ser att det finns en koppling gällande migrationspolitiken, säger Paula Bieler.

Däremot menar Paula Bieler att de inte får en chans att släppas in och på så sätt kan de inte ”skapa fler kriser än vad de löser”.

Följ ämnen i artikeln