De kan inte fira smekmånaden var som helst

Uppdaterad 2015-07-29 | Publicerad 2015-07-27

Paret Sandra och Malin Finlöf tvingades tänka två gånger när de planerade smekmånaden.

Regler och lagar stoppar dem från att resa till många länder.

– Det är en försiktighetsåtgärd, säger Sandra Finlöf.

Marocko, Sri Lanka, Indien, Malaysia eller Jamaica. Det är många ställen som kan vara svåra att åka till om man är öppet homosexuell.

I många länder kan man få långa fängelsestraff och till och med dödstraff, bara för att man älskar någon av samma kön.

Paret Sandra, 32, och Malin Finlöf, 29, från Göteborg var tvungen att tänka två gånger när de planerade sin smekmånad.

– Det finns en annan verklighet än bara rosa skimmer. Det finns ju länder där villkoren för hbtq-personer är fruktansvärda, säger Sandra Finlöf.

Viktigast att visa kärleken

Det viktigaste för dem var att de skulle kunna visa sin kärlek öppet och inte riskera allt för mycket genom att göra det. Därför föll valet på San Francisco, som brukar kallas världens gayhuvudstad.

– Vi var båda intresserade av att se just den staden, men det är ju också en väldigt stor fördel att vi kan vara öppna där, säger hon.

Enligt Sandra Finlöf är de vana att tvingas förhålla sig till andra länders kulturer och lagar när det gäller att de är homosexuell.

– Vi är så vana att alltid tänka ett extra varv. Det är svårt att föreställa sig att inte göra det.

"Ett jättestort problem"

Enligt Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, är det vanligt att homosexuella par åker till gayvänliga hotell och resmål.

Allra särskilt på smekmånaden. Just för att man inte vill råka illa ut när man är som kärast eller extra fokuserad på varandra.

– Det är så klart ett jättestort problem, att det finns homofobi och att man anpassar sitt liv efter det, säger hon.

Innan man som homosexuell planerar en resa utomlands är det enligt Ulrika Westerlund viktigt att man håller sig uppdaterad på vad som gäller i landet.

Ofta är det själva handlingen som är kriminaliserad. Så kan man vara diskret med sin kärlek, riskerar man oftast inte heller att bli bestraffad.

– Men vi vill åka någonstans där folk är vana och inte tycker att det är konstigt om vi går hand och hand i staden. Att vi visar vår kärlek öppen, säger Sandra Finlöf.

Över jul och nyår åker de och ska vara bortresta i två och en halv vecka. Även om de fick tänka till en extra gång, så är de nöjda med sitt val.

FRÅGA LINN: ”Gay på liten ort – hur gör man?”

Följ ämnen i artikeln