Kraftig ökning av flyktingar till Sverige

Publicerad 2015-09-07

Malmö. Den ökade flyktingströmmen genom Europa har nått Sverige.

De senaste veckorna har antalet asylsökande blivit allt fler och många tar vägen över Öresundsbron till Malmö.

– Jag uppskattar att det är mellan 100 och 200 som kommer in till Malmö central varje dygn. En del av dem kliver av i Malmö medan andra byter tåg och åker vidare mot Stockholm, Göteborg och Oslo, säger Michael Mattsson, chef gränspolisen sektion syd.

Det kommer mellan 100 och 200 flyktingar per dygn in till Malmö centralstation per dygn. Under söndagen väntade Migrationsverket på en ännu större grupp om minst 300. Framåt måndagsmorgon hade endast 75 personer dök upp.

– Vi fick indikationer från tysk polis att det skulle varit en större grupp på väg till Sverige. Men något verkar ha hänt på vägen. 75 personer kom. I huvudsak syrier, afghaner och eritreaner. Ett tiotal av dem var ensamkommande barn, säger Matilda Niang, presskommunikatör, Migrationsverket.

Uppstod tumult

Under söndagen kom 232 flyktingar in i Danmark från Tyskland, uppger den danska polisen på sin hemsida. Tumult uppstod när polisen ville omhänderta dem. En del av flyktingarna flydde och gömde sig i ett skogsparti. Polisen satte in extra resurser och sent under kvällen hade alla lokaliserats.

Mycket tyder på att de senaste veckornas ökning av flyktingar som rör sig genom Europa börjar märkas i Sverige. Både Migrationsverket och gränspolisen i Malmö bekräftar att fler än tidigare dyker upp vid Öresundsbron och på Malmö centralstation. Den största gruppen kommer från Syrien. I augusti sökte 4 791 syrier asyl i Sverige. Vilket är tusen fler än samma period under förra året och mer än dubbelt så många som juli 2015. Enligt Michael Mattsson, chef gränspolisen sektion syd, är i princip alla offer för smugglare som tjänar grova pengar.

”Inte hänt tidigare”

– Under förra veckan hade vi fyra smuggelärenden på 48 timmar. Så vitt jag vet har det inte hänt tidigare, säger Michael Mattsson.

Han förklarar att flyktingarna tvingas betala mellan 2 000 och 10 000 euro för att ta sig till Sverige. Allt beroende på startpunkt och färdmedel.

– Det här är pengar som de flesta får låna av vänner, släktingar eller andra för att få ihop. Det sätter flyktingarna i svår situation.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset