Spionmisstänkt paniksökte på internet: ”Försvinna i Sverige”

Publicerad 2022-11-12

”Försvinna i Sverige”

”Kan man åtalas innan förhör”

”Hålla sig undan lagen”.

Payam Kia började paniksöka på internet när Säpo var spionbröderna på spåren.

Nu är han och storebrodern Peyman Kia åtalade misstänkta för att ha sålt försvarshemligheter till en rysk kontakt.

Bröderna Peyman Kia, 42 och Payam Kia, 35, misstänks för grovt spioneri. Efter flera års misstankar har åklagarna samlat in tillräckligt med bevisning för att kunnat väcka åtal.

De misstänks ha utfört brotten sedan många år tillbaka. I slutet av september förra året greps storebrodern Peyman Kia, som varit anställd både på Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Livsmedelsverket.

PLUS: Förhörsledaren efter 146 frågor till Peyman: ”Svimmar du?”

Ett par veckor senare, oktober 2021, utfördes en husrannsakan i brodern Payam Kias bostad. Han greps drygt en månad senare misstänkt för inblandning.

Däremellan kan polisen se att Payam Kia lånat en dator och gjort 28 sökningar på internet.

”Spion”, ”försvinna i Sverige”, ”volka får sitta på anstalt med klass 3”, ”att han inte hade uppsåtet att spioner”, ”preskriptionstid brott”, är några av sökningarna.

Han har även sökt på hur man permanent raderar filer från mobiltelefon och om meddelanden i chattappar raderas om man raderar hela appen.

Skrev till danska hotell om paket

Under förundersökningen har polisen gjort mängder av beslag av hårddiskar, mobiler, USB-stickor och hittat digitala spår, bland annat texter som Payam Kia ska ha skrivit.

”Det finns i Payams texter flertalet delar som skulle kunna vara relaterade till kontakt med främmande makt och till planeringen av ett överlämnande av något som förefaller ge en större ekonomiskt ersättning”, står det i det IT-forensiska undersökningsprotokollet.

Lillebrodern misstänks även ha förstört en hårddisk som slängts i en papperskorg vid en busshållplats.

”Att hårddisken från den dator som mest troligt hade kunnat ge ytterligare svar kring Payams eventuella inblandning har förstörts har bidragit till att försvåra möjligheten att besvara delar av förundersökningens frågeställningar”, står det i protokollet.

När Payam Kia får frågor om det i förhör säger att han var rädd att polisen skulle beslagta den då den innehåller privata saker och att det ”skulle vara integritetskränkande” om polisen gick igenom den.

Enligt undersökningsprotokollet hittades även mejl som skickats till sju hotell i Danmark där avsändaren frågar om hotellen kan ta emot ett paket och förvara det till gästen anländer några dagar senare.

”Detta kan sättas i relation till en text på Payams USB-minne där möjligheten tas upp att använda postbox, något med eftersläpning eller hotell”, står det protokollet.

Polisen har även beslagtagit ett USB-minne under utredningen där Danmark nämns.

”I dessa anteckningar resoneras bland annat kring om det är möjligt att växla pengar utan legitimation i Danmark eller annat EU-land. Dollar omnämns på flera ställen bland anteckningarna”, står det i protokollet.

I en annan textfil resoneras det återigen om att växla danska och svenska kronor samt dollar och att ”du sa att det här är absolut sista gången” och att ett möte ”med rasski” gått fel.

”Jag hade rätt ang hur mötet med raska kunde gå fel och exakt det hände”, står det i en anteckning.

Nekar till GRU-koppling

I förhör, som sammanfattats i förundersökningen, får Payam Kia frågor om sina anteckningar och han berättar att han ”vädrar” och kommer ihåg saker på det sättet.

PLUS: Förhörsledaren efter 146 frågor till Peyman: ”Svimmar du?”

Förhörsledaren säger att utredarna tror att anteckningarna rör ämnen och detaljer som han ska prata med sin bror om och han svarar att det kan vara på det sättet, men står fast vid att det är hans egna tankar.

Polisen frågar även om anteckningar om pengar, bland annat ”800 000 månaden gru” i en anteckning. Han har nämnt GRU igen och skrev ”Blir som GRU-grejen och är frustrerande och inte optimalt”.

Han svarar att det inte är som polisen tror och att det kanske är en förkortning för något. Polisen är ”helt ute och cyklar” om misstankarna mot honom grundas i detta och det är helt slöseri med skattepengar, säger han. Man kan inte kan läsa hans anteckningar bokstav för bokstav, för ”då blir det kaos”. Han har bara skrivit av sig, menar han.

Säkerhetspolisen och åklagarna hävdar i åtalet att de två bröderna sålt ut material till Ryssland och Vladimir Putins militära spionorganisation GRU.

Enligt Payam Kia kan man inte tolka hans texter då de innehåller ”hundratals stavfel”. Han säger att han förstår att det kan tolkas, men att det inte stämmer.

De båda bröderna nekar till brott.