Sundsvall skakas av omtalade swishlistan: ”Inte värsta förebilden”

Uppdaterad 2023-11-08 | Publicerad 2023-09-09

Den omtalade ”swishlistan” som kopplas till ett stort narkotikamål har skakat om sundsvallsborna.

Många som bor här känner igen åtminstone något namn på listan.

– Jag hoppas att listan blir en ögonöppnare, säger Sundsvallsbon Manar Derawi.

SUNDSVALL. ”Din helgspliff kostar bara femtio kronor och en termosbomb på Skönsmon”, står det skyltat på ett fönster till en av Sundsvalls populära nattklubbar.

”Det enda vi betalar för en femma gräs är lite skjutningar i Sallyhill”, står det på en annan affisch.

Budskapet rullades ut i Sundsvall på initiativ av kommunen innan sommaren och går att se på flera platser i staden.

Inte långt senare skulle den numera uppmärksammade ”swishlistan” skaka om staden och sprida sig som en löpeld.

På listan finns namn på personer som gjort swishbetalningar till en 28-årig man som står åtalad misstänkt för grovt narkotikabrott. Listan har använts som en del av bevisningen mot honom i det stora mål som rör narkotikamarknaden i Sundsvall och som nu avhandlas i Attunda tingsrätt i Stockholm. Målet har kopplingar till våldsvågen i Stockholm och rör en strid mellan de två kriminella nätverken Dalennätverket, som leds av Mikael ”Greken” Tenezos, och Foxtrotnätverket som leds av Rawa ”Kurdiska räven” Majid.

Beloppen som swishats har varit varierande. 6 000 kronor. 5 000 kronor. 3 500 kronor. Betalningarna har skett vid olika tidpunkter, ofta nattetid. Många är gjorda för ett par år sedan. De som skickat pengar är både unga och vuxna. Bland namnen finns bland annat krogpersonal, en journalist och hockeyspelare.

Ingen på listan är misstänkt för något men polisen menar att den är relevant för att synliggöra transaktioner till en misstänkt langare.

Listan har väckt stora reaktioner i hela landet.

Den tidigare statsministern Magdalena Andersson röt till på en presskonferens om att barn rekryteras in i kriminella gäng för att göra olika typer av uppgifter.

– Till exempel leverera knark till partyknarkare i Sundsvall, sa hon.

Linus, entrévärd på nattklubben Centralen.

Utanför en av stadens nattklubbar, Centralen, står entrévärden Linus.

Han har arbetat i branschen i nio år och är uppvuxen i Sundsvall. Den här kvällen, likt alla andra kvällar, väntar han på att gästerna ska trilla in.

Han känner många av dem som finns med på listan.

– Det dåliga är att människor blir dömda av samhället. Folk som kommer åt den här listan och har sett namnen dömer utan att kanske veta om det är sant eller inte. Sedan har vi ett problem med knark och vi vill bli av med det på ett eller annat sätt, säger Linus.

Inne på klubben rör sig människor mellan dansgolvet på nedervåningen och barhänget på ovanvåningen.
Några poliser rör sig inne i lokalen i vad som tycks vara förebyggande syfte.

Ut över det centrala torget hörs livemusiken från en soloartist som spelar på en av barerna.

Några killar berättar att listan kommit att bli en grej människor skämtar om. ”Varför inte använda kontanter om du ska köpa knark?”

Neo Westling, 18, arbetar i krogbranschen men den här kvällen är han ledig och ska ut med några vänner. De stannar till på torget, mellan barerna Bloco och Svenssons.

– Jag känner några på listan, det var lite chockerande, berättar Neo.

I samband med att listan blev offentlig i för­under­sökningen fick flera personer sparken från sina jobb.

Neo Westling tycker inte att det är märkvärdigt.

– Framför allt när det gäller krogar, de måste ha en bild utåt. Om folk är med på listan och jobbar inom krog­branschen är det inte värsta förebilden. Så det är inte konstigt att folk blir sparkade. Men det är synd om kollegorna, säger han.

Neo Westling, 18 år.

Varken polis eller åklagare har fastslagit om betalningarna som gått till telefonen är legitima eller illegitima.

Men Henrik Blusi, kommunpolis i Sundsvall, menar att listan, tillsammans med annan information, ändå är ett tecken på ett utbrett narkotikabruk. Han hänvisar till mätningar av stadens avloppsvatten.

– Där har vi hittat spår som tyder på att man har köpt eller brukat kokain, tramadol eller cannabis för 54 miljoner kronor.

Henrik Blusi säger dock att han är säker på att liknande uppgifter skulle gå att få fram i andra svenska städer.

– Det här är ganska svart på vitt. Många av de telefonnummer som finns på listorna går till vad vi kallar för ”Svenssons”.

Polisen har berättat att de avser att gå vidare och se om det finns skäl till brottsutredning.

– Vi kommer att analysera vilka personer som finns med. Hur mycket man misstänks ha köpt och hur ofta man förekommer i andra brottsärenden. Och har man barn och det finns en misstanke, då har vi en skyldighet att upprätta en anmälan till socialtjänsten, säger Henrik Blusi.

Robert Gatugård, narkotika­samordnare i kommunen.

Robert Gatugård har precis avslutat ett lunchföredrag i kyrkan i området Granloholm när Aftonbladet träffar honom.

Han arbetar som narkotika­samordnare i Sundsvalls kommun.

– Jag läste att man till och med i Mexiko har skrivit om den här listan.

Det Robert Gatugård syftar på är att Excélsior, en av Mexico Citys större dagstidningar, nyligen skrev att Sundsvall är en strategisk plats för narkotikahandeln i Sverige.

Hans åsikt om listan är tudelad.

– För det första ska man ha med sig, och vara klar över att, ingen på listan är misstänkt för brott än så länge. Det är polisen som utreder det här och kommer att utreda, eller vad de nu ska göra, det har de heller inte bestämt sig för om jag har fattat det rätt.

– Men pöbeln dömer och så är det ju. I och med att människor har fått sparken från sina jobb utan att de kanske har erkänt. Jag säger ingenting om det men det är viktigt att det juridiska har sin gång i det hela. Annars har vi en farlig utveckling, säger Robert Gatugård.

Manar Derawi.

Manar Derawi är en annan Sundsvallsbo som tänkt till.

Hon är uppvuxen här och har bott här hela sitt liv. Hon berättar att detta har ändrat hennes bild av staden.

– Jag hoppas listan blir en ögonöppnare. För i det här samhället handlar det väldigt mycket om att en viss grupp i samhället ofta får skulden för det här med gängkriminaliteten och droger. Och den här drogförsäljningen hjälper till att driva gängkriminaliteten, säger Manar och fortsätter:

– Den här listan visar att det är vanliga ”Svenssons” som bidrar till att gängkriminaliteten främjas och kan drivas framåt. Så jag hoppas att folk förstår att man inte bara kan beskylla en grupp i samhället för ett stort samhällsproblem som inkluderar olika grupper i samhället. 

Niklas Säwén (S), kommunalråd i Sundsvall.

Niklas Säwén är socialdemokratisk politiker och kommunal­råd i Sundsvall. Han menar att listan bekräftar en utveckling som staden har sett under en längre tid.

– Problematiken med ökat narkotika­användande är inte unikt för Sundsvall, det är ju ett problem vi ser i många svenska städer just nu. Det vi vill säga är att vi ser en växande narkotika­marknad i Sundsvall och vi ser ökningen som har skett de senaste åren. Den som framför allt drivs av personer med ganska ordnade för­hållanden som använder narkotika i nöjessyfte och på det sättet finansierar kriminell verksamhet som vi inte vill ha i Sundsvall.

Det finns en debatt kring hur stor betydelse ”partyknarkarna” egentligen har för de kriminella nätverkens finansiering. Och Niklas Säwén vill inte hänga ut någon som syndabock.

– Det som är viktigt att komma ihåg är att vi från kommunen aldrig sagt att majoriteten av narkotikaanvändarna i Sundsvall är partydrogare. Däremot har vi konstaterat att ökningen, som vi har kunnat se utifrån nära dialog med polisen, den bygger till stor del på att det är fler Sundsvallsbor som använder narkotika i nöjessyfte, säger Niklas.

Han understryker att det är viktigt att hålla två tankar i huvudet.

– De som har ett missbruk ska få hjälp och stöd från samhället för att komma ur det. Men de som tar narkotika i nöjessyfte på fredag- och lördagskvällar behöver se att deras handlingar också bidrar till att finansiera kriminell verksamhet.

Listan kom ut inte långt efter att kommunen inlett sin offensiva kampanj mot drogerna. Finns det ett samband i kommunens krafttag mot listan och den pågående kampanjen?

– Namnen på listan är inte det viktiga här. Det viktiga är att vi får en debatt om vad den här typen av finansiering av kriminell verksamhet innebär.

Daniel Brodén, chefsåklagare på åklagarkammaren i Sundsvall, motiverar beslutet att inte maska listan såhär:

– Listan har ansetts vara viktig bevisning mot en av de tilltalade avseende grov brottslighet i den pågående rättegången. Då måste den finnas med i förundersökningen och lämnas in till tingsrätten och åberopas. Huvudregeln är då att materialet är offentligt, säger Daniel Brodén och fortsätter:

– För att den ska vara begriplig som bevisning har namnet inte kunnat maskas. Däremot har listan avidentifierats på så sätt att samtliga telefonnummer har maskats. Man kan således som utomstående inte med säkerhet identifiera vem som finns bakom det uppgivna namnet.

Men beslutet har fått kritik från flera håll.

I förra veckan kom en anmälan in till Justitieombudsmannen. Där riktades kritik mot Åklagarmyndighetens hantering av namnen på listan.

En annan kritiker är advokaten Kristofer Stahre som försvarar den åtalade 28-åringen som påstås ha haft ”becknarluren”.

– Jag tycker det är ett väldigt märkligt sätt av polisen att arbeta på helt enkelt. Det är 2023, vi lever i en rättsstat, vi lever inte på medeltiden där vi ska sätta upp personer på en skampåle som folk ska få kasta ruttna tomater på, säger han.

Stahre tror att det finns ett signalvärde i att ta med listan i förundersökningen.

För polisen kommer det bli svårt att gå vidare och utreda listan, menar han.

– De måste försäkra sig om att det faktiskt var narkotika som överläts och min klient har i förhör sagt att han inte överlåtit narkotika till någon av de personer som finns på listan. Så lycka till med att få ut några uppgifter från honom, säger Stahre och fortsätter:

– Jag har väldigt svårt att se hur polisen ska kunna säkra bevisning så här lång tid i efterhand. Och det vet de naturligtvis. Det är därför de agerar på det här sättet och lägger ner resurser på att i vart fall försöka.

Maja, 15, Edith, 15 och Elma 15.

Åter till kvällen i centrala Sundsvall.

Vännerna Maja, Edith och Elma är för unga för att vara ute på krogarna och barerna. De är på väg till bion.

Men trots att de bara är 15 år har de full koll på listan.

– Jag tror fler kan må mycket sämre av att den kommit ut. Känns lite konstigt att den får komma ut överhuvudtaget, säger Maja.

Vännen Edith säger att hon förstår att det råder delade åsikter om huruvida listan borde ha gått ut eller inte.

– Jag tror inte de tänkte att det skulle bli så stort som det blev.

Aftonbladets Beri Zangana och Anna Tärnhuvud på plats i Sundsvall.
Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET